29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024

Amira Aisya disenarai hitam berlandaskan undang-undang – RoS

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

JABATAN Pendaftaran Pertubuhan (RoS) menjelaskan, tindakan menyenarai hitam Timbalan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), Amira Aisya Abd. Aziz daripada memegang sebarang pertubuhan berdaftar adalah berpandukan undang-undang.

Menerusi satu kenyataan RoS berkata, tindakan yang dikeluarkan ke atas beliau adalah berikutan pembatalan pendaftaran Persatuan Ekonomi Merdeka (No. Pendaftaran: PPM002-10-03112017).

Katanya, ia dibuat melalui notis yang dikeluarkan di bawah Seksyen 13(1)(c) (iv) pada 28 Oktober 2022 oleh Pendaftar Pertubuhan.

“Tindakan tersebut juga mengikat beliau di bawah Seksyen 49 dalam akta yang sama.

“Sehubungan itu, RoS ingin menegaskan bahawa tindakan yang telah dikeluarkan adalah berpandukan kepada segala proses siasatan dan undang-undang yang teratur serta berdasarkan kepada kuasa yang termaktub di dalam Akta Pertubuhan 1966 (Akta 832),” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Advertisements

Amira Aisya semalam memperoleh kebenaran meneruskan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar tindakan RoS menyenarai hitamkan dirinya sehingga tidak boleh memegang jawatan dalam sebarang pertubuhan berdaftar.

Kebenaran itu diberi Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 17 Ogos lalu dan mahkamah menetapkan 14 September untuk pengurusan kes. 

Permohonan bagi kebenaran semakan kehakiman itu difailkan pada 13 Julai lalu melalui firma guaman Tetuan Lim Wei Jiet dan Amira Aisya menamakan RoS sebagai responden tunggal.

Amira Aisya menerusi afidavit sokongan memberitahu, pada 16 April lalu, beliau bersama-sama beberapa aktivis lain membuat permohonan melalui sistem dalam talian eROSES RoS untuk mendaftar sebuah pertubuhan bernama Persatuan Impak Wanita Malaysia (PIWM). 

Namun, RoS Selangor menerusi e-mel bertarikh 18 April lalu memaklumkan permohonan pendaftaran PIWM ditolak kerana disenarai hitam dan tidak dibenarkan memegang jawatan dalam persatuan. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

Buli siber: Letak tanggungjawab kepada pemilik akaun – Gobind

MENTERI Digital, Gobind Singh Deo, mencadangkan undang-undang baharu dipertimbang bagi meletakkan tanggungjawab kepada pemilik platform media sosial atas penyalahgunaannya,...

Lagi Artikel Berkaitan