27.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 20, 2024

Tharman Presiden Singapura yang baharu

Mesti Baca

S. THARMAN dipilih sebagai Ketua Negara Singapura yang baharu selepas memenangi pilihan raya Presiden dengan majoriti besar, semalam.

Bekas Menteri Kanan itu menerima 70.40 peratus undi sementara bekas Ketua Pegawai Pelaburan Kumpulan GIC Pte. Ltd., Ng Kok Song (15.72 peratus) dan bekas Ketua Eksekutif NTUC Income Insurance Co-operative Ltd., Tan Kin Lian (13.88 peratus).

Keputusan rasmi diumumkan Jabatan Pilihan Raya (ELD) selepas tengah malam.

Keputusan itu tidak jauh berbeza dari keputusan kiraan sampel yang diumumkan lebih awal sekitar pukul 10.45 malam pada Jumaat.

Tharman menerusi Facebook berkata, beliau benar-benar berasa terharu dengan sokongan yang kuat yang diberikan pengundi dalam Pilihan Raya Presiden itu.

“Saya percaya pada undi yang diberikan untuk saya dan apa yang saya perjuangkan adalah undi keyakinan bagi Singapura sendiri, dan bagaimana kita boleh maju bersama dan saling tolong menolong sebagai rakyat Singapura.

Advertisements

Beliau juga berterima kasih kepada calon-calon lain yang telah mengembleng sepenuhnya usaha dan tenaga dalam kempen mereka, dan menjadikannya sebagai pertandingan yang penuh bermakna.

Sementara itu, Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong mengucapkan tahniah kepada Tharman dan berkata bahawa beliau yakin bahawa presiden baru itu akan menjalankan tugasnya dengan cemerlang.

“Sebagai Ketua Negara, beliau akan mewakili kita di dalam dan luar negara, serta melaksanakan kuasa pengawasan, termasuk ke atas rizab negara dan pelantikan penting,” kata Lee dalam satu kenyataan menerusi Pejabat Perdana Menteri, hari ini.

Tharman, 66, merupakan negarawan dan ahli ekonomi Singapura, berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri Singapura antara 2011 dan 2019, dan sebagai Menteri Kanan dalam Kabinet antara 2019 dan 2023.

Setakat 8 malam Jumaat, 2,480,760 rakyat Singapura telah mengundi di 1,264 pusat mengundi di seluruh pulau. Seramai 50,152 undi ditolak. – BERNAMA

Advertisements

Terkini

Malaysia kini boleh eksport durian segar ke China – Mat Sabu

PARA pengusaha durian di negara ini kini boleh mengekport Raja Buah itu ke China dalam bentuk segar, kata Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan