26.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

UPSI lantik wakil Alumni di Nusa Tenggara Barat

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

UNIVERSITI Pendidikan Sultan Idris (UPSI) melantik Pengerusi Ikatan Alumni UPSI NTB-INDONESIA dalam rangka kerja delegasi UPSI yang diketuai Pusat Alumni ke kepulauan tersebut.

Ikatan Alumni ini sebagai wadah penyambung silaturrahim dan kerjasama antara UPSI dan sektor pendidikan di sana.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPSI berkata, kewujudan Ikatan Alumni NTB ini akan menjadi penyambung silaturrahim antara Alumni, masyarakat dan pemerintah di Nusa Tenggara Barat.

“Alumni perlu memainkan peranan yang sangat penting dalam membantu kerajaan untuk menaikkan taraf pendidikan di sini.

“Selain menjalinkan hubungan yang baik, Ikatan Alumni (IKA) UPSI-NTB ini juga diharapkan dapat melahirkan dan menjalankan program program yang memberikan manfaat bagi masyarakat setempat sejajar dengan saranan Kementerian Pendidikan Tinggi menerusi amanat Menteri, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin baru baru ini iaitu setiap universiti harus melaksanakan program yang berbentuk “Knowledge Transfer Programe”,”katanya.

Baca juga:   SMKBB2020 terima 73 peranti tablet untuk PdPR

Sementara itu, Pengarah Pusat Alumni, Dr Siti Hartini Azmi berkata, kepentingan Alumni adalah untuk berbakti semula pada masyarakat.

“Seperti yang kita semua sedia maklum, dua orang Alumni dari Indonesia iaitu Thahirul Hakim dan Saudara Muhibbin telah berjaya membangun dan menguruskan dua buah madrasah untuk kemudahan pelajar pelajar yang kurang berkemampuan di sini.

“Kejayaan mereka membina madrasah pada usia yang muda harus dijadikan contoh buat kita semua.

Baca juga:   Polemik program vaksin Covid-19 - Di mana kita?

“Sehingga saat ini, Alumni UPSI yang berasal dari Lombok seramai hampir 100 orang. Mereka ini semua merupakan mahasiswa yang mendapat tajaan penuh dari kerajaan Indonesia untuk menyambung pengajian di Malaysia.

“Pihak universiti sentiasa memberikan peluang jika mereka memerlukan apa apa bantuan pendidikan kelak kerana UPSI akan terus memacu pendidikan untuk semua” katanya lagi.

Di majlis itu, pihak UPSI secara rasmi telah melantik beberapa perwakilan bagi mewakili daerah daerah di Nusa Tenggara Barat untuk terus mengembangkan pendidikan dan membawa nama UPSI dipersada global. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Individu disyaki zalimi kucing dituduh hari ini

SEORANG lelaki dihadapkan ke mahkamah hari ini atas tuduhan menzalimi haiwan iaitu kucing di sebuah kondominium di Cheras, minggu...

Lagi Artikel Berkaitan