25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Pendaki hilang ketika seberang Sungai Tanum ditemukan lemas

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG pendaki yang hilang ketika menyeberangi Sungai Tanum semasa menuruni Gunung Tahan, Pahang, semalam, ditemui mati lemas hari ini.

Mayat Haniff Harun, 47, dari Kampung Paloh Haji Daud, Kuala Terengganu, ditemukan kira-kira 300 meter dari tempat dia jatuh sebelum dihanyutkan arus, pada pukul 11.20 pagi tadi.

Menurut Ketua Polis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd Noor, pasukan penyelamat pelbagai agensi yang meneruskan operasi mencari dan menyelamat (SAR) mulai jam 8 pagi menjumpai mangsa tersangkut dalam sungai.

“Kumpulan pencarian terbahagi kepada tiga, iaitu pencarian di tebing sepanjang sungai, pencarian dari Kuala Juram ke hilir sungai dan kumpulan yang menggunakan bot menyusuri sungai itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ujar Azli, jarak tempat kejadian dari Kuala Juram, kira-kira tiga kilometer dengan kelebaran sungai 20 meter.

Menurutnya, lebih 20 anggota polis, Pasukan Mencari dan Menyelamat Gunung dan Gua (MOSAR) serta anggota bomba dan penyelamat, selain agensi lain terbabit SAR itu.

Baca juga:   Lelaki sesat panjat Bukit Broga diselamatkan

Terdahulu media melaporkan Haniff bersama sembilan pendaki memulakan pendakian ke Gunung Tahan melalui Merapoh pada 20 Januari lalu dan dijadualkan turun pada Selasa.

Bagaimanapun, cuaca buruk menyebabkan kumpulan itu yang dipandu malim gunung berpatah balik ke Kuala Jarum selain perlu menyeberangi Sungai Tanum.

SAR diaktifkan sejurus maklumat semalam, dengan hanya beg mangsa ditemui berhampiran lokasi kejadian.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan