25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

PN umum Ketua Pembangkang sebelum 19 Disember

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

NAMA Ketua Pembangkang daripada Perikatan Nasional (PN) akan diumumkan sebelum 19 Disember ini.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, calon Ketua Pembangkang itu telah dipersetujui dan diputuskan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi yang diadakan dua hari lalu.

Kita sudah mengadakan mesyuarat Majlis Tertinggi PN dua hari lepas dan sudah buat keputusan.

“Kita akan umumkan sebelum 19 Disember ini,” katanya seperti dilapor Astro AWANI hari ini.

Semalam, Timbalan Presiden PN, Tan Sri Abdul Hadi Awang memaklumkan gabungan parti berkenaan sudah melantik Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, beliau yang juga Presiden Pas tidak memaklumkan siapa individu yang telah dilantik dan meminta menunggu kenyataan rasmi daripada PN.

Pada 1 Disember lalu, Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin memaklumkan sidang Parlimen Ke-15 akan diadakan pada 19 dan 20 Disember ini.

Agenda utama persidangan Dewan Rakyat pertama selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) itu bagi pemilihan Yang Dipertua Dewan serta majlis angkat sumpah ahli-ahli Parlimen.

Baca juga:   PN yakin rakyat Melaka buat pertimbangan bijaksana

Selain itu, Dewan Rakyat juga akan membuat pemilihan bagi timbalan-timbalan Yang Dipertua di samping usul percaya kepada Perdana Menteri disenaraikan pada perkara kelapan agenda mesyuarat.

“Bagi urusan-urusan Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama, Parlimen ke-15, pertanyaan-pertanyaan bagi jawapan lisan dan jawapan bertulis, pertanyaan-pertanyaan menteri serta usul tidak perlu dikemukakan,” katanya dalam notis mesyuarat. – Edisi 9

Baca juga:   Warga asing ceroboh tadika ada masalah mental - Polis

Wartawan

Terkini

Tengku Zafrul tawar diri bertanding MKT

MENTERI Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz menawarkan diri untuk bertanding jawatan Ahli Majlis...

Lagi Artikel Berkaitan