26.2 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Kes pertama ‘amoeba pemakan otak’ direkod di Korea Selatan

Naegleria fowleri ialah organisma sel tunggal yang hidup di dalam tanah dan air tawar hangat seperti mata air panas, tasik dan sungai di seluruh dunia.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KES pertama jangkitan naegleria fowleri yang biasanya dirujuk sebagai ‘amoeba pemakan otak’ direkodkan di Korea Selatan, menurut pihak berkuasa kesihatan semalam.

Agensi Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA) mengesahkan kematian warga tempatan yang berusia dalam lingkungan 50-an selepas mangsa kembali dari Thailand pada 10 Disember lalu setelah menetap selama empat bulan di sana.

“Dia dimasukkan ke hospital pada keesokan harinya dan meninggal dunia pada Rabu lalu. Kami telah melakukan ujian genetik ke atas tiga jenis patogen yang menyebabkan naegleria fowleri untuk mengesahkan punca kematiannya.

“Keputusan ujian itu menunjukkan gen dalam tubuh lelaki itu adalah 99.6 peratus sama dengan yang ditemui pada pesakit meningitis di luar negara,” katanya seperti dilaporkan Agensi.

Difahamkan, ia adalah kes pertama jangkitan itu yang dilaporkan di Seoul selepas naegleria fowleri muncul di Virginia pada 1937.

Baca juga:   Konsep 'Malaysia MADANI' tunjang hala tuju Kerajaan Perpaduan

Naegleria fowleri ialah amoeba atau organisma sel tunggal yang hidup di dalam tanah dan air tawar hangat seperti mata air panas, tasik dan sungai di seluruh dunia.

Ia memasuki tubuh manusia melalui hidung dan menuju ke otak.

Antara simptom awal termasuk sakit kepala yang teruk, demam, loya atau muntah dan tempoh inkubasi naegleria fowleri biasanya dua hingga tiga hari atau boleh mencecah sehingga 15 hari.

Sebagai langkah berjaga-jaga, KDCA telah menasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan aktiviti berenang di kawasan di mana penyakit itu dikesan walaupun penyebaran antara manusia adalah mustahil.

Baca juga:   Anthony arah Malindo Air mohon maaf kepada penumpang

Sehingga 2018, sebanyak 381 kes naegleria fowleri telah dilaporkan di seluruh dunai termasuk India, Thailand, Amerika Syarikat (AS), China dan Jepun.

Menurut data Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di AS, sebanyak 154 kes jangkitan ‘amoeba pemakan otak’ dilaporkan dari 1962 hingga 2021 dan hanya empat pesakit terselamat dengan kadar kematian lebih 97 peratus.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Anwar, Zahid, Izzah: Ini pandangan saya sebagai rakyat biasa

TAN Sri Muhyiddin Yassin menzahirkan nasihat buat tiga individu dua daripadanya pemimpin Kerajaan Pakatan Harapan (PH) - Barisan Nasional (BN) dan seorang lagi...

Lagi Artikel Berkaitan