30.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 26, 2022

Komponen BN dinasihat terus pelihara solidariti – Zambry

Zambry menasihatkan untuk semua parti komponen menjaga adab dalam menyatakan dan mengeluarkan sebarang kenyataan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BARISAN Nasional (BN) menasihati parti komponennya untuk terus memelihara solidariti dan semangat muafakat yang telah lama terbina dalam gabungan itu.

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata, ini bagi memastikan kesejahteraan dan kerukunan serta toleransi, dalam kalangan parti-parti anggota dan parti-parti bergabung dalam BN.

Menurut beliau, ibu pejabat BN mengambil maklum tentang beberapa kenyataan media yang dikeluarkan oleh parti komponennya yang tular dalam media massa.

“BN berpegang kepada prinsip saling menghormati dalam menangani sebarang isu yang dihadapi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Zambry menasihatkan untuk semua parti komponen menjaga adab dalam menyatakan dan mengeluarkan sebarang kenyataan.

Menurut beliau, langkah itu hendaklah dipelihara dengan sebaik-baiknya agar tidak menimbulkan salah faham, termasuklah hal-hal yang dibincangkan dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN.

Baca juga:   Biar PN dan PH tubuh kerajaan - Mohamad

“Sebarang cadangan dan usul yang telah dikemukakan di peringkat mesyuarat akan dimuktamadkan sepenuhnya oleh mesyuarat Dewan Tertinggi BN menurut peraturan dan perlembagaan BN,” katanya.

Pada PRU15 lalu, BN hanya memenangi 30 kerusi Parlimen, iaitu pencapaian terburuk dalam sejarah, manakala PH menang 82 kerusi, Perikatan Nasional (73), Gabungan Parti Sarawak (23), Gabungan Rakyat Sabah (enam), Parti Warisan (tiga), Bebas (dua) serta Parti Bangsa Malaysia dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat masing-masing satu kerusi.

-EDISI9

Wartawan

Baca juga:   Tunggang kapcai dari Batu Gajah, ikat anak dengan kain pelikat

Terkini

Mohon semua pihak tidak keluarkan kenyataan ganggu gugat

MENTERI Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi memberi amaran kepada semua pihak agar tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh...

Lagi Artikel Berkaitan