29.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

Perkeso naikkan kadar pencen minimum Skim Keilatan

Turut melaksanakan pelarasan kos sara hidup bagi penerima faedah berkala sedia ada bermula 1 Januari 2023

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERTUBUHAN Keselamatan Sosial (Perkeso) akan melaksanakan pelarasan kos sara hidup bagi penerima faedah berkala sedia ada dan kenaikan kadar pencen minimum di bawah Skim Keilatan berkuat kuasa 1 Januari 2023.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan berkata, pelaksanaan inisiatif ini adalah lanjutan daripada Kajian Penilaian Aktuari ke-11 oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) dengan mengambil kira keadaan sosial dan ekonomi semasa di Malaysia yang terkesan akibat pandemik COVID-19, peningkatan kos sara hidup dan kenaikan kadar inflasi.

“Pelarasan bayaran faedah berkala Perkeso dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 400,000 penerima faedah sedia ada yang akan melibatkan anggaran perbelanjaan berjumlah RM 213 juta,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut beliau, faedah-faedah Perkeso di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 (Akta 4) yang dibayar secara berkala merangkumi Pencen Ilat dan Pencen Penakat di bawah Skim Keilatan, serta Faedah Hilang Upaya Kekal dan Faedah Orang Tanggungan di bawah Skim Bencana Pekerjaan.

Baca juga:   SKSSR bagi caruman suri rumah adalah secara sukarela

Katanya, sehingga kini, pelarasan kos sara hidup bagi bayaran faedah berkala PERKESO telah dibuat sebanyak 10 kali di bawah Skim Keilatan sejak 1982 dan 12 kali di bawah Skim Bencana Pekerjaan sejak 1977.

“Kadar pelarasan kos sara hidup bagi penerima faedah berkala Perkeso ini adalah di antara 0.7 peratus sehingga 9.4 peratus mengikut tahun pencen diterima.

Baca juga:   Aaron-Wooi Yik lakar sejarah muncul juara dunia

“Sementara itu, pelaksanaan kenaikan kadar pencen minimum di bawah Skim Keilatan, Akta 4 akan ditingkatkan daripada kadar pencen minimum sedia ada iaitu sebanyak RM 475 sebulan kepada RM 550 sebulan.

“Peningkatan kadar pencen mininum ini dijangka akan memanfaatkan kira-kira 56,000 isi rumah di negara ini dalam membantu menangani kenaikan kos sara hidup menerusi peruntukan kewangan sebanyak RM 21 juta.

“Sehubungan itu, kerajaan melalui KSM dan agensinya, Perkeso berharap inisiatif ini akan dapat meringankan beban kewangan Keluarga Malaysia pasca pandemik COVID-19,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

KLIA, LGK kekal lapangan terbang terbaik dunia

LAPANGAN Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) kekal sebagai lapangan terbang terbaik dunia berdasarkan...

Lagi Artikel Berkaitan