27.4 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

KTMB tawar tren terus dari KL Sentral ke Hatyai

Perjalanan dikenali sebagai Tren Khas My Sawadee itu hanya mengenakan tambang istimewa serendah RM75 sehala.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERETAPI Tanah Melayu Berhad (KTMB) menawarkan trip perkhidmatan tren dari ibu negara terus ke Hatyai, Thailand sempena sambutan Hari Malaysia 2022 minggu depan.

Menerusi hantaran dalam laman sosial operator rel itu, perjalanan dikenali sebagai Tren Khas My Sawadee itu hanya mengenakan tambang istimewa serendah RM75 sehala.

“Jualan tiket ini telah dibuka bermula semalam dan penumpang boleh membelinya menerusi laman rasmi online, aplikasi KTMB Mobile atau semua medium penjualan sah,” jelasnya.

Tren tersebut akan berlepas dari stesen KL Sentral pada pukul 10.10 malam 15 September dan tiba esoknya di bandar raya terbesar wilayah Songkhla, selatan Thailand itu pada 7.25 pagi waktu tempatan.

Seterusnya tren berkenaan akan berpatah balik dari stesen Hatyai pada pukul 11.30 pagi waktu tempatan 18 September dan dijangka tiba di KL Sentral pukul 12.32 pagi keesokannya.

Baca juga:   Mengisi semangat patriotisme selepas 16 September

Sejumlah 240 tempat duduk disediakan pihak KTMB dalam gerabak Superior manakala bagi penumpang yang ingin merasai tidur di koc Superior Sleeper, sejumlah 120 katil turut ditawarkan.

Tambang perjalanan sehala di gerabak tersebut masing-masing ialah RM89 untuk katil atas dan RM97 untuk katil bawah dengan semua caj tiket tidak termasuk makanan atau minuman.

KTMB turut memaklumkan bahawa harga tambang perkhidmatan tren berkenaan adalah sama diseragamkan dewasa sahaja dengan tiada tiket khas jenis konsesi atau kanak-kanak.

Baca juga:   Pematuhan SOP COVID-19: Kewajipan yang semakin diabaikan?

Bagaimanapun, penumpang boleh juga membeli tiket perjalanan dua hala untuk mengelak kehabisan dan pembatalan tiket itu tertakluk kepada prosedur atau terma ditetapkan KTMB.

Operator rel tersebut turut menyatakan bahawa penumpang boleh membeli pakej percutian di Hatyai dengan merujuk kepada agensi Kurma Travel & Tours Sdn. Bhd. dan Travel Forte.

Perkhidmatan tren khas itu bagi memenuhi permintaan tinggi penumpang Lembah Klang yang berhasrat menghabiskan cuti panjang bersempena Hari Malaysia 2022 pada Jumaat depan. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

DBKL angkut 11 motosikal halang laluan pejalan kaki di Kg Baru

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Warden Trafik Jabatan Penguatkuasaan melaksanakan Tindakan Khas Angkut Kenderaan (Motosikal) di sekitar laluan...

Lagi Artikel Berkaitan