28.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

Ejen bawa masuk etnik Rohingya turut uruskan kad UNHCR

Perkara itu akan diteliti secara mendalam oleh jawatankuasa di Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk tindakan selanjutnya.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) mendedahkan kemasukan etnik Rohingya warga Myanmar ke negara ini menggunakan ejen yang turut sama menguruskan bagi mendapatkan kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR).

Pendedahan itu dibuat Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud yang membuat soal siasat ke atas beberapa pemegang kad UNHCR warga Rohingya dalam operasi JIM di sebuah tapak projek perumahan di Kubang Menerong, Tasek Gelugor awal pagi tadi.

Sehubungan dengan itu, beliau berkata, perkara itu akan diteliti secara mendalam oleh jawatankuasa di Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk tindakan selanjutnya.

“Saya sempat temu bual beberapa pemegang kad UNHCR warga Rohingya (dalam operasi JIM) semalam dan mereka membuat pengakuan masuk ke Malaysia melalui sempadan-sempadan negara iaitu Kedah dan Kelantan dari Thailand, malah mereka mengaku ia (masuk ke Malaysia) diuruskan oleh ejen-ejen.

Baca juga:   JIM tahan Datuk dan Datin ejen 'maid' haram

“Malah mereka juga mengaku ejen-ejen terbabit menguruskan perjalanan ke pejabat UNHCR di Kuala Lumpur untuk proses mendapatkan kad itu, perkara ini akan diteliti secara lebih mendalam oleh jawatankuasa di KDN.

“Mereka (etnik Rohingya) bukan beli (kad UNHCR) tapi mereka bayar kepada ejen antara RM5,000 hingga RM7,000 seorang dan ejen itu akan bawa ke pejabat UNHCR.

“Pemahaman mereka kad itu dibeli tapi sebenarnya mereka membayar kepada ejen-ejen yang terlibat dalam menguruskan kemasukan mereka,” katanya kepada pemberita selepas

Baca juga:   Tindakan gantung Perlembagaan tidak mampu pulihkan pandemik

Sementara itu, Khairul Dzaimee berkata, dalam serbuan itu, pihaknya memeriksa 36 warga asing yang bekerja di tapak pembinaan berkenaan sebelum menahan 25 orang termasuk seorang wanita kerana tiada dokumen perjalanan diri, tinggal lebih masa dan dokumen yang meragukan.

Katanya, mereka yang ditahan dalam operasi bermula pukul 11.15 malam tadi itu terdiri daripada 10 lelaki Bangladesh, lapan lelaki Indonesia, lima lelaki dan seorang wanita Myanmar serta seorang lelaki Nepal.

“Semua warga asing itu dibawa ke depoh tahanan untuk siasatan lebih lanjut kerana terdapat dalam kalangan mereka menggunakan dokumen meragukan khususnya pemegang kad UNHCR yang disyaki tidak tulen,” katanya.

Beliau berkata, operasi yang dijalankan itu merupakan yang ke-261 dijayakan oleh JIM Pulau Pinang sepanjang tahun ini dan seramai 193 warga asing bersama 32 majikan ditahan kerana pelbagai kesalahan imigresen dalam tempoh tersebut.

“Walaupun jumlah pendatang tanpa izin yang ditahan dalam operasi itu tidak ramai berbanding jumlah operasi dijalankan, jumlah kompaun yang dikenakan terhadap majikan serta warga asing lebih RM2.5 juta,” katanya. – BERNAMA

Baca juga:   Sektor korporat ceria tanpa Cukai Makmur - Wahid Omar

Wartawan

Terkini

Lelaki pukul, bakar anjing hidup-hidup diburu

SEORANG lelaki warga tempatan diburu pihak berkuasa berikutan kekejamannya memukul dan membakar seekor anjing dipercayai di Taman Impian Emas,...

Lagi Artikel Berkaitan