25 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

Cuti bersalin, elaun penuh guru Kafa ditangguh

Keputusan dibuat sebagai mematuhi saranan dan pandangan Kementerian Kewangan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menangguhkan kemudahan cuti bersalin termasuk elaun penuh kepada guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) seperti yang diumumkan pada Januari lalu.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, keputusan dibuat sebagai mematuhi saranan dan pandangan Kementerian Kewangan.

Menurutnya, kementerian berkenaan pada 6 Julai lalu mengeluarkan pandangan bahawa pelaksanaan kemudahan itu adalah tidak sesuai buat masa ini kerana kedudukan status perjawatan guru Kafa.

“Namun Jakim dalam usaha membuat rayuan kepada Kementerian Kewangan dan sedang menjustifikasikan langkah yang dibuat untuk pertimbangan semula pihak berkenaan,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Dalam pada itu, Hakimah berkata, Jakim bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad juga sudah mengadakan perjumpaan dengan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah bagi membincangkan isu kebajikan guru serta penyelia Kafa.

Baca juga:   Semua calon bertanding ada kekuatan, kelebihan - Mohamad

Menurut beliau, Jakim sentiasa berbincang dan mencari jalan bagi menjaga kebajikan semua pihak di bawah jabatannya termasuk guru Kafa, selain mengharapkan sokongan serta doa supaya usaha berterusan yang dibuat oleh pihak kerajaan melalui Jakim selama ini dipermudahkan oleh Allah SWT.

Sebelum ini, Jakim mengumumkan kemudahan cuti bersalin dengan elaun penuh selama 60 hari diberi kepada guru Kafa.

Kemudahan itu diberi sekali sepanjang tempoh kontrak lantikan semasa yang sedang berkuat kuasa dan selaras penambahbaikan Peraturan Kafa Tahun 2022 yang memasukkan perkara berkaitan cuti bersalin berelaun selama 60 hari.

Baca juga:   Muzakarah khas bincang SOP rapatkan saf solat berjemaah - Idris

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tiga maut dalam nahas kereta bertembung van

TIGA rakan yang bekerja sebagai tukang gunting rambut maut selepas Proton Wira dinaiki hilang kawalan lalu bertembung sebuah van...

Lagi Artikel Berkaitan