24 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

Bebas sumbangan orang ramai, Siti Nuramira ditahan Jawi pula

Seksyen 7 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 Bahagian III-Kesalahan Yang Berhubungan Dengan Kesucian Agama Islam Dan Institusinya.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SELEPAS dibebaskan dengan ikat jamin sumbangan orang ramai, wanita yang mencetuskan kontroversi menghina Islam ketika membuat persembahan di kelab komedi, Siti Nuramira Abdullah ditahan penguatkuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) hari ini.

Siti Nuramira, 26,  ditahan penguatkuasa Jawi  selepas menandatangani Borang Jamin dengan ditemani peguamnya Ramesh Chandran di Kaunter Jaminan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pukul 10.20 pagi hanya selepas beberapa minit dibebaskan menggunakan wang sumbangan orang ramai.

Berdasarkan prosedur, wanita itu akan ditahan oleh Jawi selama 24 jam sebelum dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah esok untuk dituduh mengikut Seksyen 7 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 Bahagian III-Kesalahan Yang Berhubungan Dengan Kesucian Agama Islam Dan Institusinya.

Seksyen itu membabitkan kesalahan menghina atau menyebabkan agama Islam dipandang hina yang mana jika disabitkan, boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Baca juga:   'Kita tak tangkap transgender sewenang-wenang' - Zulkifli

Semalam Siti Nuramira dan teman lelakinya V. Alexander Navin, 38, selesai membayar ikat jamin masing-masing berjumlah RM20,000 melalui hasil kutipan sumbangan orang ramai.

Pada 13 Julai lalu, Siti Nuramira mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan menyebabkan rasa tidak harmoni di kalangan sesama Islam.

Mengikut pertuduhan, wanita itu didakwa mengaku seorang Muslim, telah menghafal 15 juzuk al-Quran, bertindak membuka tudung dan baju kurung sewaktu membuat persembahan di atas pentas.

Baca juga:   Dr Zulkifli terkejut hadiri pernikahan 'Erra Fazira'

Sementara di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, Alexander Navin turut mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan membuat dan memulakan hantaran video jelik di laman sosial Instagram serta YouTube, bulan lalu.

Minggu lalu, satu video berdurasi 54 saat tular di media sosial memaparkan seorang wanita mendakwa dirinya beragama Islam dan menghafaz 15 juzuk al-Quran, bertindak menanggalkan baju kurung dan tudungnya dan hanya memakai pakaian mencolok mata sehingga mengundang pelbagai reaksi netizen.

Susulan itu, wanita itu ditahan di Jalan Gasing, Petaling Jaya, pada 9 Julai lalu dan direman selama tiga hari manakala Alexander Navin ditahan pada 10 Julai.

Jumaat lalu, Sivaraj memaklumkan Lawyers for Liberty (LFL) akan membantu Siti Nuramira dan pasangannya, Alexander Navin untuk mengumpul dana diperlukan bagi menjamin mereka melalui sumbangan orang ramai menggunakan akaun bank LFL.

Baca juga:   Lapan kematian, 3,213 kes baharu Covid-19

Dana tersebut berjaya dikumpul hasil sumbangan orang ramai semalam.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

43 tahun bersama UMNO, warganet beri kata semangat

TAN Sri Annuar Musa menyingkap kembali memori di awal pembabitannya menyertai parti UMNO setelah 43 tahun sebagai ahli dan...

Lagi Artikel Berkaitan