30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

KDN gerak semua agensinya bantu mangsa banjir Baling

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) menggerakkan semua agensi di bawahnya menerusi Op Bantu Baling bagi mengkoordinasi bantuan dan operasi menyelamat mangsa tragedi banjir di Baling, Kedah.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, Op itu diketuai Ketua Polis Kedah, Komisioner Wan Hassan Wan Ahmad melibatkan pelbagai agensi di bawah KDN antaranya Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara, Agensi Anti Dadah Kebangsaan serta Jabatan Penjara Malaysia.

Beliau berkata, 164 pegawai serta anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah diatur gerak,manakala sebanyak 44 aset kenderaan serta peralatan kecemasan PDRM dihantar ke lokasi bencana termasuk empat bot, lapan lori dan tiga kenderaan pacuan empat roda.

“Seramai 46 anggota Rela juga dikerahkan untuk membantu mangsa banjir di kawasan yang terlibat dan ditugaskan di pusat pemindahan sementara (PPS),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Pemotong rumput maut dirempuh pemandu remaja tak berlesen

Hamzah berkata, orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat berhubung situasi banjir boleh menghubungi Pusat Kawalan Malaysia (MCC) PDRM di talian 03-2266 3333 / 03-2266 3444 / 03-2266 3451 atau talian MERS 999.

Insiden banjir dan fenomena kepala air yang berlaku pada kira-kira jam 4 petang Isnin lalu di Baling telah mengakibatkan tiga nyawa terkorban dengan tiga PPS dibuka bagi menempatkan lebih 1,400 mangsa banjir.


Wartawan

Baca juga:   67 kematian kanak-kanak, kes sembuh atasi kes harian

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan