26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

4 rakyat Malaysia mangsa sindiket penipuan kerja tiba semalam

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

EMPAT lagi lelaki warga tempatan yang juga mangsa sindiket penipuan tawaran kerja di Kemboja selamat tiba di tanah air petang semalam.

Perkara itu dimaklumkan Kementerian Luar menerusi hantaran di Facebook, hari ini.

Kementerian Luar berkata, empat lelaki itu tiba menerusi pukul 4.35 petang dengan penerbangan Air Asia AK539.

Menurutnya, kumpulan ini tidak dapat menyertai penerbangan pulang pada 11 April lalu selepas disahkan positif COVID-19 sebelum berlepas.

“Mereka dibenarkan pulang ke Malaysia setelah selesai menjalani kuarantin selama tujuh hari di Kemboja dengan dipantau oleh Kedutaaan Besar Malaysia di Kemboja.

“Kementerian Luar merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Kerajaan Kemboja dan kerjasama erat yang diberikan oleh Kedutaan Besar Malaysia kerana memudahcara urusan berkaitan bagi membolehkan mereka kembali ke tanah air dengan selamat,” katanya.

Baca juga:   Pelajar terjatuh bangunan sekolah masih tidak sedarkan diri

Katanya, pihaknya menasihatkan warganegara Malaysia supaya sentiasa berhati-hati dengan tawaran pekerjaan di luar negara bagi memastikan mereka tidak terjebak dalam sindiket seumpama ini.

Malah, katanya, Perwakilan-Perwakilan Malaysia di luar negara sentiasa bersedia memberikan nasihat sewajarnya berhubung perkara ini serta membantu warganegara Malaysia yang berada dalam kesulitan.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan