26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

Pengurus syarikat terpedaya ‘Macau Scam’ rugi RM1.2 juta

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG pengurus syarikat kerugian lebih RM1.2 juta setelah terperdaya dengan sindiket penipuan Macau Scam sejak Oktober tahun lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kedah, Superintenden Elias Omar berkata, mangsa merupakan seorang wanita berusia 46 tahun dan berasal dari Kulim.

Menurutnya, mangsa pada mulanya dihubungi seorang perempuan memperkenalkan diri sebagai Sabrina kononnya petugas sebuah syarikat insurans pada 18 Oktober tahun lalu.

“Sabrina meminta mangsa membuat pembayaran sebanyak RM70,000 bagi urusan pembelian polisi insurans syarikat tersebut, namun mangsa menafikan yang dia ada membeli polisi berkenaan.

“Suspek kemudiannya mengarahkan mangsa membuat laporan polis sebelum talian tersebut disambung ke Balai Polis Pudu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ujar Elias lagi, mangsa kemudiannya bercakap dengan beberapa individu lagi yang memperkenalkan diri sebagai Sarjan Adam, Inspektor Mazlan dan Inspektor Yong.

Menurutnya dalam perbualan berkenaan, mangsa dimaklumkan kononnya terdapat waran tangkap ke atasnya kerana terlibat dalam jenayah pengubahan wang haram dan kes pembunuhan.

Advertisements

“Mangsa kemudian menafikan penglibatan dalam kes tersebut. Seterusnya, mangsa dihubungi seorang wanita memperkenalkan diri sebagai Puan Mastura yang mendakwa dirinya Timbalan Pendakwa Raya.

“Mastura mendakwa dia boleh membuat penangguhan waran tangkap tersebut dengan syarat mangsa memberi kerjasama kepada pihak polis dan melaporkan aktiviti hariannya.

Berikutan itu menurut beliau mangsa mengaku telah mendedahkan maklumat akaun bank dan kad debit Bank Islam serta Bank Rakyat selain turut mendedahkan jumlah wang dalam setiap akaun bank termasuk akaun Tabung Haji berjumlah lebih RM1 juta kepada suspek.

Menurutnya, suspek seterusnya mengarahkan mangsa membuat pindahan wang dari akaun Tabung Haji ke akaun Bank Islam berjumlah RM900,000 dan Bank Rakyat berjumlah RM200,000.

“Mangsa hanya sedar ditipu apabila dia membuat semakan terhadap kedua-dua akaun bank miliknya itu pada 11 April lalu dan mendapati wang telah dipindahkan ke akaun ketiga sebanyak RM1.25 juta,” katanya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan