28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

Kluster tempat kerja meningkat akibat ketidakpatuhan SOP

Sebanyak 63 peratus daripada keseluruhan kluster tempat kerja membabitkan kes warga asing

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 3,494 kluster tempat kerja telah dilaporkan Kementerian Kesihatan Kesihatan (KKM) sejak 25 Januari 2020 sehingga 26 Februari lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata setakat 26 Februari lalu, sebanyak 133 kluster tempat kerja dilaporkan dan jumlah kluster berkenaan mewakili empat peratus daripada keseluruhan kluster tempat kerja dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini.

“Pada 2022, majoriti kluster tempat kerja adalah dari subkategori sektor pembuatan, diikuti subkategori perkhidmatan dan pentadbiran awam, pertanian, pembinaan, dan perlombongan atau kuari.

“Untuk tahun ini, jumlah kluster tempat kerja tertinggi dilaporkan pada ME 6/2022 dengan 23 kluster diikuti trend penurunan pada ME 7/2022 dan ME 8/2022 dengan 14 kluster dilaporkan pada kedua-dua minggu.

“Secara keseluruhannya, sebanyak 201,281 kes (63 peratus) daripada keseluruhan kluster tempat kerja membabitkan kes warga asing,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, sejak 1 Januari 2021 hingga 26 Februari lalu, siasatan mendapati, punca penularan paling tinggi adalah di tempat kerja (56.8 peratus), diikuti asrama pekerja (29.08 peratus), rumah kongsi (13.38 peratus), tempat lain (0.51 peratus) dan rumah sewa (0.23 peratus).

Baca juga:   PDRM hadkan pergerakan rentas daerah, negeri

“Risiko jangkitan atau penularan berkemungkinan boleh berlaku dalam kalangan komuniti dan seterusnya merebak di tempat kerja, begitu juga sebaliknya iaitu boleh menular dari tempat kerja ke dalam kalangan komuniti.

Baca juga:   Kes sporadik terus meningkat, amal tindakan kesihatan kendiri

Katanya, hasil siasatan mendapati, risiko utama adalah disebabkan oleh aktiviti rutin dan aktiviti bukan rutin.

“Aktiviti rutin itu merangkumi pengangkutan pergi dan pulang dari tempat kerja serta risiko di tempat kerja seperti di ruangan parkir, laluan masuk, stesen kerja, kantin, pantri, tandas, ruang rehat dan surau.

“Bagi aktiviti bukan rutin pula adalah mesyuarat, latihan, perhimpunan, majlis sosial, dan aktiviti bersukan.

“Secara kesimpulannya, punca utama jangkitan adalah ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) ketika pergaulan di tempat kerja dan di luar waktu kerja, terutamanya sewaktu di asrama atau hostel pekerja serta di rumah sewa pekerja atau semasa dalam pengangkutan pekerja,” katanya.

Selain itu beliau berkata, punca penularan COVID-19 di tempat kerja juga kerana amalan pemakaian pelitup muka semasa berada di tempat kerja dan asrama masih belum pada tahap optimum.

“Ia juga disebabkan pergerakan pekerja yang bebas ketika berada di tempat kerja dan asrama pekerja serta pergaulan rapat ketika pekerja berada di asrama serta tiada penjarakan fizikal semasa aktiviti kerohanian khususnya di surau.

“Selain itu terdapat individu bergejala lewat dikesan apabila pekerja tidak memaklumkan kepada penyelia sewaktu mula bergejala, pihak atasan bergejala tetapi masih hadir ke tempat kerja dan menyebabkan jangkitan kepada pekerja dan kakitangan lain, pekerja yang dikuarantin di asrama atau rumah sewa pekerja masih gagal mematuhi arahan kuarantin,”katanya.

Baca juga:   Tun Rahah diberi penghormatan ‘Istiadat Pengebumian Negara’
Baca juga:   Tun Rahah diberi penghormatan ‘Istiadat Pengebumian Negara’

Berikutan itu, Dr Noor Hisham berkata, beberapa penambahbaikan dicadangkan kepada pihak majikan iaitu perlu ada penyeliaan yang ketat dalam pematuhan SOP di tempat kerja, sistem masuk kerja secara berperingkat bagi mengurangkan kesesakan dan waktu rehat berperingkat.

“Selain itu, membuat pemasangan penanda di lantai bagi memastikan terdapat penjarakan sosial, memberikan latihan berkala kepada pekerja dan menjalinkan kerjasama dengan pertumbuhan bukan kerajaan (NGO) bagi penyampaian maklumat dan komunikasi risiko yang berkesan,” katanya.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Harap hubungan Malaysia-Brunei terus diperkukuh – PM

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap agar hubungan dua hala antara Malaysia dan Brunei terus diperkukuh susulan Lawatan...

Lagi Artikel Berkaitan