26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

Malaysia akan buka sempadan tidak lama lagi – PM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MALAYSIA memberi jaminan kepada rakyat negara itu di Kemboja bahawa sempadan negara akan dibuka tidak lama lagi yang akan memudahkan proses perjalanan terutama bagi mereka yang menetap di luar negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, varian Omicron menyebabkan rancangan negara untuk beralih ke peringkat endemik tertangguh, akhirnya turut melambatkan proses pembukaan sempadan.

“Kita hampir mengumumkan bahawa Malaysia telah memasuki peringkat endemik tetapi pada Disember 2021 varian Omicron, yang merebak pantas telah dikesan.

“Omicron ini tidak seteruk Delta. Ia cepat merebak tetapi tidak begitu berbahaya seperti Delta,” katanya pada Majlis Makan Malam Bersama Keluarga Malaysia di Kemboja, malam tadi, lapor Bernama.

Ismail Sabri berkata, rakyat Malaysia perlu belajar untuk hidup dengan COVID-19.

“Kita perlu menerimanya (COVID-19) sebagai penyakit lain seperti denggi,” katanya.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, kes COVID-19 di Malaysia mencecah kira-kira 27,000 setiap hari, namun majoriti kes adalah kategori 1 dan 2 berikutan kadar vaksinasi yang tinggi di negara ini.

Advertisements

“Saya tahu ramai antara anda tidak sabar untuk pulang ke rumah. Saya difahamkan ada antara anda yang sudah hampir dua tahun tidak pulang ke rumah. Jadi dalam waktu yang terdekat, kita akan mula buka sempadan kita untuk seluruh dunia dan tuan-tuan boleh balik ke Malaysia,” katanya.

Terdapat kira-kira 5,000 rakyat Malaysia menetap di Kemboja, dan 2,000 daripadanya berada di ibu kota Phnom Penh.

Ismail Sabri berkata, pembukaan sempadan negara adalah penting kerana ramai yang terkesan dengan penutupan sejak dilanda pandemik COVID-19 terutama yang membabitkan sektor pelancongan.

“Oleh itu, kita akan membukanya kembali. Sekatan pergerakan rakyat memberikan impak yang besar buat setiap individu,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata, awal suku kedua tahun ini adalah garis masa realistik untuk pembukaan semula sempadan negara.

Turut hadir pada makan malam adalah Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah, Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Jalaluddin Alias, Pengerusi Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) Datuk Seri Mohd Salim Mohd Sharif, Duta Malaysia ke Kemboja Eldeen Husaini Mohd Hashim dan Menteri Kanan Jabatan Perdana Menteri di Kemboja Datuk Othsman Hassan.

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan