28.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 22, 2024

Hanya 1,104 laporan AEFI babitkan kos penggalak – NPRA

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BAHAGIAN Regulatori Farmasi Negara (NPRA) menerima 24,990 laporan Kesan Advers Susulan Imunisasi (AEFI) sejak program imunisasi COVID-19 dimulakan sejak Februari tahun lalu.

Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara, Kementerian Kesihatan (KKM), Dr Roshayati Mohamad Sani berkata, daripada jumlah tersebut hanya 1,104 laporan sahaja diterima setakat ini membabitkan vaksinasi dos penggalak.

Menurut beliau, sebanyak 93 peratus individu yang mendapatkan vaksinasi masing-masing dilaporkan tidak mengalami gejala serius atau AEFI.

Katanya, kesan AEFI paling kerap dilaporkan oleh penerima vaksin ialah demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, sakit otot dan keletihan.

“Kesan itu biasanya akan pulih dalam tempoh satu hingga dua hari dan sekiranya serius perlu segera merujuk ke fasiliti kesihatan untuk rawatan dan siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) bermula secara rasmi pada 24 Februari 2021 dan sehingga 11 Februari lalu, seramai 64,697,715 dos vaksin COVID-19 telah diberikan iaitu daripada jenama Comirnaty (Pfizer), CoronaVac (Sinovac), AstraZeneca (AZ), Convidecia (CanSino) dan COVILO (Sinopharm).

Dr Roshayati berkata, pihaknya mendapati kesan risiko Adverse Event of Special Interest (AESI) amat jarang berlaku dalam kalangan penerima vaksin di negara ini dan ini konsisten dengan trend yang dilaporkan di peringkat global.

Katanya, bagi penerima dos penggalak, hanya 80 laporan diklasifikasikan sebagai serius bersamaan kadar enam laporan bagi setiap juta dos.

Advertisements

“Kesimpulannya, daripada pemantauan laporan AEFI diterima oleh NPRA setakat ini, trend dan kadar pelaporan AEFI yang membabitkan dos penggalak tidak menunjukkan sebarang peningkatan daripada apa yang dilihat semasa pemberian dos primer,” katanya.

Sementara itu, Dr Roshayati berkata, sehingga 11 Februari lalu, sebanyak 79,393 dos vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak berusia 5 hingga bawah 12 tahun.

Daripada jumlah itu, kata beliau, hanya lapan laporan kesan tidak serius diterima bersamaan kadar 0.1 laporan bagi setiap 1,000 dos.

“Reaksi pada kulit, muntah dan sakit pada bahagian abdomen adalah antara kesan yang dilaporkan.

“Justeru KKM sentiasa komited dalam memelihara kesejahteraan penggunaan vaksin COVID-19 melalui pemantauan berterusan ke atas maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin dari semasa ke semasa.

“Ia bagi memastikan perbandingan manfaat risiko bagi produk vaksin kekal positif dalam mencegah penularan COVID-19,” katanya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Wajah Faisal di Stadium MBPJ kenang peristiwa hitam bola sepak

WAJAH pemain Selangor, Faisal Halim dijadikan hiasan mural pada Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Kelana Jaya sebagai mengenang...

Lagi Artikel Berkaitan