25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

KRC bakal ubah nasib 73,642 pekebun kecil getah di Kedah

Mesti Baca

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, projek pembangunan Kedah Rubber City (KRC) bakal mengubah nasib 73,642 pekebun kecil getah di negeri ini, termasuk 11,190 pekebun kecil di daerah Padang Terap.

Menurut Perdana Menteri, ini kerana projek KRC akan membantu meningkatkan pendapatan pekebun kecil dengan memastikan permintaan yang berterusan untuk bekalan getah asli mereka.

Di samping itu, beliau berkata, KRC juga menstabilkan harga getah melalui penggunaan getah asli secara optimum dengan penghasilan produk-produk hiliran yang bernilai tambah selain mewujudkan peluang pekerjaan baharu kepada penduduk setempat.

“Sebagai seorang anak penoreh getah, saya amat berbesar hati kerana projek KRC ini bakal memberi manfaat kepada pekebun kecil getah di negeri ini.

“Walaupun Kedah merupakan salah satu kawasan penanaman getah yang penting di tanah air, namun industri getah di negeri ini kebanyakannya masih tertumpu kepada aktiviti bernilai rendah dengan saluran pemasaran yang terhad.

“Ini mengakibatkan ramai pekebun kecil masih dibelenggu dengan pendapatan yang rendah dan kemiskinan,” kata Perdana Menteri ketika merasmikan Projek Strategik Koridor Wilayah Ekonomi Utara (NCER) – Kedah Rubber City di Padang Terap hari ini.

Baca juga:   Malaysia tidak layan tuntutan terhadap Sabah - PM

Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Baca juga:   Terus pelihara kelestarian alam sekitar - PM

Ismail Sabri berkata, bagi tujuan itu Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) akan bekerjasama dengan RISDA bagi memaju dan membangunkan masyarakat pekebun kecil getah tempatan.

Beliau berkata, kerjasama itu amat dialu-alukan agar agenda strategik NCER dapat dicapai demi kemakmuran rakyat di pelbagai peringkat.

Perdana Menteri berkata, rakyat setempat akan turut berpeluang mengambil bahagian melalui program-program modal insan berteraskan Keluarga Malaysia untuk menangani kemiskinan.

Ini termasuk program peningkatan kemahiran dan keusahawanan yang disediakan oleh NCIA seperti empowerNCER dan entrepreneurNCER bagi membolehkan mereka mengambil bahagian dalam aktiviti rantaian bekalan penggiat industri yang bakal beroperasi di KRC.

“Kesemua ini adalah sejajar dengan sasaran sifar miskin tegar menjelang tahun 2025 seperti mana yang digariskan di dalam dokumen Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Ia juga adalah selaras dengan aspirasi Keluarga Malaysia bagi memastikan pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif untuk seluruh rakyat,” kata Ismail Sabri. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Ini bukan pengakhiran karier politik saya – Hishammuddin

AHLI Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang digantung keahlian dalam UMNO menegaskan keputusan itu bukan pengakhiran kepada karier politiknya. Sebaliknya bekas...

Lagi Artikel Berkaitan