26.4 C
Kuala Lumpur
Friday, October 7, 2022

Dos penggalak jenis Sinovac boleh didapati ‘walk-in’ Isnin ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

VAKSIN penggalak jenis Sinovac kini boleh didapati secara pendaftaran terus (walk in) di semua Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Luar Tapak bermula Isnin ini.

ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) menerusi kenyataan yang dikeluarkan berkata, penerima dos penggalak boleh menyemak senarai PPV Luar Tapak di laman web ProtectHealth: www.protecthealth.com.my.

“Vaksin Sinovac untuk dos penggalak akan tersedia di semua PPV Luar Tapak di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK),” katanya.

Bagaimanapun, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesyorkan dos penggalak jenis Pfizer untuk penerima Sinovac.

Ini kerana vaksin berkenaan menawarkan tahap perlindungan yang lebih tinggi.

Media sebelum ini melaporkan, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar membenarkan penerima Sinovac untuk dos primer mereka (dos pertama dan kedua) untuk mendapatkan vaksin Sinovac sebagai dos penggalak.

Ini berikutan keengganan sebilangan penerima Sinovac untuk menerima suntikan dos campuran daripada Pfizer mahupun AstraZeneca. – Edisi 9

Baca juga:   Agong titah rakyat ambil vaksin, dos penggalak

Wartawan

Terkini

Adakah mahu parti rasuah, kleptokrasi dan penuh kebobrokan?

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin sekali lagi mengulangi tugas besar yang dibawa perikatan berkenaan dalam memastikan negara tidak terus terjunam...

Lagi Artikel Berkaitan