30 C
Kuala Lumpur
Friday, October 7, 2022

MPN ambil tindakan perkukuh sistem kesihatan, ekonomi

COVID-19 memberi pengajaran kepada negara tentang pentingnya penambahbaikan dan penstrukturan semula terhadap sistem kesihatan dan ekonomi

Mesti Baca

MAJLIS Pemulihan Negara (MPN) selaku pentadbir bersama di bawah Kementerian Kewangan dan Agensi Pelaksanaan Ekonomi dan Koordinasi Strategik Nasional (LAKSANA) akan mengambil tindakan sewajarnya untuk memperkukuhkan ketahanan sistem kesihatan dan ekonomi negara pasca pandemik COVID-19.

Pengerusi MPN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini kerana COVID-19 telah memberi pengajaran kepada negara tentang kepentingan penambahbaikan dan penstrukturan semula terhadap sistem kesihatan dan ekonomi yang lebih cekap serta berdaya tahan.

“Sebagai Pengerusi MPN, saya memikul amanah untuk memastikan segala perancangan di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang merupakan strategi keluar daripada krisis kesihatan dan ekonomi kesan pandemik COVID-19, dapat berjalan seperti dirancang dan dipastikan mencapai matlamatnya.

“Untuk menjayakan matlamat MPN ini, pendekatan seluruh kerajaan dan masyarakat sahaja tidak memadai, sebaliknya memerlukan pendekatan seluruh negara bagi membolehkan usaha pemulihan negara berjalan lancar dengan mendapat sokongan dari seluruh pelosok tanah air,” katanya.

Baca juga:   Harga siling baharu kit ujian pantas ditetapkan bulan depan

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Diners Club Talk anjuran Maktab Ketahanan Nasional di Kuala Lumpur, malam tadi.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, usaha kerajaan pimpinannya telah berjaya melaksanakan proses vaksinasi yang pantas sehingga memperlihatkan hasil.

Katanya, ini dapat dilihat melalui pengurangan kes baharu COVID-19 di seluruh negara dengan statistik harian jangkitan menurun kepada empat angka dan kebanyakan kes dalam kategori tidak bergejala atau bergejala ringan.

Baca juga:   Muhyiddin akan terus ‘diganggu’, bubar Parlimen pilihan terbaik

Beliau turut mengingatkan rakyat Malaysia untuk sentiasa bersedia menghadapi ancaman yang mampu menggugat keselamatan rakyat dan kestabilan negara yang muncul tanpa amaran, pada masa hadapan.

“Tahap kesiapsiagaan itu bukan sahaja dalam aspek pertahanan, bahkan meliputi antaranya pemerkasaan kawalan penyakit, pembangunan vaksin dan sokongan yang mencukupi terhadap petugas kesihatan dan keselamatan yang menjadi frontliners kita.

“Dalam era baharu ini, kita perlu mengatur strategi, agar pada masa depan kita telah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menghadapi pandemik, bukannya baru hendak bertindak selepas dilanda pandemik,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Adakah mahu parti rasuah, kleptokrasi dan penuh kebobrokan?

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin sekali lagi mengulangi tugas besar yang dibawa perikatan berkenaan dalam memastikan negara tidak terus terjunam...

Lagi Artikel Berkaitan