26.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

Kes harian Covid-19 catat 7,373 kes, terendah sejak 7 Julai

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Jumlah kes harian Covid-19 yang direkodkan hari ini menunjukkan penurunan menjadi 7,373 sekali gus mencatatkan kadar terendah sejak 7 Julai lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, dengan kadar terbaru berkenaan jumlah keseluruhan kes Covid-19 di negara ini menjadi 2,339,594 kes.

Bagaimanapun tiada pecahan mengikut negeri dikeluarkan setakat ini.

Terdahulu KKM melaporkan sejumlah 74 kematian Covid-19 direkodkan semalam menjadikan jumlah kumulatif korban pandemik berkenaan menjadi 27,265 orang.

Rekod berkenaan juga merupakan jumlah kematian paling rendah dalam tempoh 97 hari dengan catatan paling rendah pada 2 Julai lalu sebanyak 73 kematian.

Dalam hantaran berlainan di Facebook rasminya tadi, Noor Hisham juga mengingatkan rakyat Malaysia agar tidak mengambil mudah terhadap ancaman wabak berkenaan walaupun jumlah jangkitan dan korban Covid-19 semakin turun.

Baca juga:   Vape bernikotin: NGO desak kerajaan nyatakan pendirian

“Walaupun kadar vaksinasi orang dewasa kita hampir 90 peratus, ini bukan alasan untuk kita mengambil mudah terhadap prosedur operasi standard Covid-19.

“Kita mesti terus mematuhi semua langkah berjaga-jaga termasuk ujian kendiri. Harap selalu waspada pada setiap masa,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan