25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Hanya 2.5 peratus populasi di negara ini miliki darah negatif

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

HANYA sekitar 2.5 peratus populasi di negara ini dikesan memiliki darah negatif dan diseru untuk menyumbang kepada tabung darah negara.

Melalui hantaran yang dikongsikan oleh Pusat Darah Negara Kementerian Kesihatan Malaysia, pesakit yang mempunyai darah negatif hanya boleh menerima darah negatif dari penderma darah.

“Munculkan diri anda adiwira darah A dan B negatif. Bantuan darah anda amat diperlukan sekarang,” kongsi hantaran berkenaan.

Dalam hantaran hari ini pula, Pusat Darah Negara menyatakan menjadi negatif (darah negatif) adalah suatu anugerah dan merupakan golongan terpencil.

“Anda memerlukan satu sama lain ketika transfusi darah. Sumbangkan darah anda ketika masih sihat dan berupaya, agar dapat membantu mereka yang memerlukan.

“Semoga kitaran bantu membantu (derma darah) diteruskan jika tiba masa anda memerlukan darah,” kongsinya.

Hantaran yang sama turut berkongsikan info iaitu populasi India mempunyai peratusan darah negatif yang lebih tinggi berbanding populasi Cina dan Melayu di Malaysia.

Baca juga:   4,885 kes harian hari ini - Dr Noor Hisham

“Anda (India) mempunyai kebarangkalian memiliki darah negatif yang lebih tinggi berbanding populasi lain.

-EDISI9

Terkini

Ejen kosmetik diculik ke negara jiran berjaya diselamatkan

SEORANG ejen jualan produk kosmetik yang diculik dalam kejadian di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu di Tumpat, Kelantan, 13 September...

Lagi Artikel Berkaitan