25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Hanya 2.5 peratus populasi di negara ini miliki darah negatif

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

HANYA sekitar 2.5 peratus populasi di negara ini dikesan memiliki darah negatif dan diseru untuk menyumbang kepada tabung darah negara.

Melalui hantaran yang dikongsikan oleh Pusat Darah Negara Kementerian Kesihatan Malaysia, pesakit yang mempunyai darah negatif hanya boleh menerima darah negatif dari penderma darah.

“Munculkan diri anda adiwira darah A dan B negatif. Bantuan darah anda amat diperlukan sekarang,” kongsi hantaran berkenaan.

Dalam hantaran hari ini pula, Pusat Darah Negara menyatakan menjadi negatif (darah negatif) adalah suatu anugerah dan merupakan golongan terpencil.

“Anda memerlukan satu sama lain ketika transfusi darah. Sumbangkan darah anda ketika masih sihat dan berupaya, agar dapat membantu mereka yang memerlukan.

“Semoga kitaran bantu membantu (derma darah) diteruskan jika tiba masa anda memerlukan darah,” kongsinya.

Hantaran yang sama turut berkongsikan info iaitu populasi India mempunyai peratusan darah negatif yang lebih tinggi berbanding populasi Cina dan Melayu di Malaysia.

Baca juga:   Kes harian kembali lepasi 9,000; Sarawak tertinggi

“Anda (India) mempunyai kebarangkalian memiliki darah negatif yang lebih tinggi berbanding populasi lain.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Ini bukan pengakhiran karier politik saya – Hishammuddin

AHLI Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang digantung keahlian dalam UMNO menegaskan keputusan itu bukan pengakhiran kepada karier politiknya. Sebaliknya bekas...

Lagi Artikel Berkaitan