24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Usah leka, kekal patuhi SOP, nasihat Tengku Zafrul

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Masyarakat dinasihatkan supaya tidak leka dan kekal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan apabila lebih banyak sektor akan dibuka menjelang negara memasuki fasa endemik COVID-19.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang memberikan nasihat itu berkata, penting untuk masyarakat berbuat demikian kerana perkembangan semasa menunjukkan masih berlakunya kluster COVID-19 melibatkan sektor tertentu.

Menurutnya kluster berkenaan wujud akibat sikap sesetengah masyarakat yang mula alpa menjaga SOP susulan lebih banyak sektor ekonomi dibuka dan perkara itu boleh dilihat menerusi aktiviti sosial yang dilonggarkan baru-baru ini.

“Ini (kewujudan kluster) kerana kadang-kadang kita dah macam ‘okey kembali normal, tak payah lagi dah nak ikut SOP’. Kita dapat lihat dari segi aktiviti sosial juga ramai juga yang macam dah lupa (menjaga SOP),” katanya dalam rancangan Optik @ Selamat Pagi Malaysia bertajuk, Pelan Pemulihan Negara (PPN) terbitan RTM, hari ini.

Tengku Zafrul berkata demikian menjawab pertanyaan hos rancangan itu berhubung nasihat beliau tentang peranan paling penting yang boleh dijalankan masyarakat untuk membantu mereka melalui kehidupan selesa seperti biasa dengan pembukaan ekonomi lebih stabil.

Baca juga:   Bajet 2022: KKM terima RM32.4 bilion

Pada masa sama, Tengku Zafrul berkata Kementerian Kewangan bersikap terbuka dalam membantu mereka yang terkesan dari segi ekonomi, malah buat kali pertama dalam sejarah negara, kementerian itu telah menerbitkan Kenyataan Pra-Bajet (KPB) menjelang Belanjawan 2022.

Baca juga:   Moratorium: Bank tidak kenakan faedah terkompaun, caj penalti

Menurutnya kementerian itu juga memberi peluang kepada rakyat berjumpa mereka secara maya dan bertulis, selain mengeluarkan kertas konsultasi awam untuk mendengar dengan lebih mendalam pendapat pakar dari luar.

“Itulah dua fokus kami untuk membantu rakyat dan juga perniagaan buat masa terdekat ini dan juga membuat perancangan untuk tahun 2022 supaya negara kita pulih semula.

“Kami (Kementerian Kewangan) agak optimistik, kami dapat lihat forecast ataupun unjuran IMF (Dana Kewangan Antarabangsa) dan Bank Dunia untuk Malaysia tahun depan adalah agak positif,” katanya.

Selain itu, Tengku Zafrul yang juga Menteri Penyelaras PPN menjelaskan PPN merupakan pelan yang dinamik dengan menggunakan data semasa untuk membuat keputusan yang akan dibawa kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan jawatankuasa pengurusan pandemik.

Beliau berkata PPN akan menggunakan laporan terbaru yang bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga peringkat antaranbangsa untuk membuat keputusan dalam pelan tersebut.

“Apa yang kita dapat lihat, contohnya dos penggalak (COVID-19), ini perbincangan telah diadakan di KKM (Kementerian Kesihatan), Menteri kesihatan pun telah buat pengumuman yang kita akan mulakan dos penggalak, insya-Allah dalam masa terdekat. Dalam PPN kita fokus kepada ekonomi dan juga sosial,” katanya.

Baca juga:   JanaNiaga bantu PKS atasi masalah aliran tunai

Sumber: BERNAMA

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan