23.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 8, 2022

Temu janji secara dalam talian untuk daftar bayi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBERANG PERAI – Ibu bapa perlu membuat temujanji secara dalam talian terlebih dahulu bagi pendaftaran kelahiran di bawah norma baharu.

Namun begitu, disebabkan jumlah urusan setiap hari dihadkan, keadaan itu menyebabkan orang ramai yang mempunyai anggota keluarga baharu perlu “berbaris panjang” untuk menunggu giliran.

Kwong Wah Yit Poh melaporkan, terdapat ibu bapa di Pulau Pinang yang perlu menunggu sehingga sebulan atau dua bulan, malahan ada yang perlu menunggu hingga Februari tahun depan.

Menurut akhbar itu, terdapat sepasang suami isteri yang cuba “berikhtiar” dengan membuat temujanji seminggu sebelum kelahiran anak pertama mereka, tetapi permohonan itu ditolak memandangkan anak belum dilahirkan.

Selepas kelahiran anak baru-baru ini, pasangan itu diberi tarikh 25 November, tetapi kemudian dimaklumkan bahawa tarikh temujanji diawalkan kepada 5 Oktober.

Jurucakap Jabatan Pendaftaran Negara Pulau Pinang memberitahu, pihaknya berusaha mengaturkan temujanji seawal mungkin termasuk menyusun semula slot yang tidak diisi kerana “mungkir janji” .

Baca juga:   Ujian Covid-19 Ahmad Zahid negatif

“Kami ada pegawai yang memantau keadaan pendaftaran dan akan menghubungi individu berkenaan sekiranya ada slot yang terluang,” katanya.

Bagaimanapun, jabatan tersebut giat menyusun semula slot temujanji supaya orang ramai dapat melakukan pendaftaran kelahiran secepat mungkin.- Edisi 9

Wartawan

Terkini

Terima kasih kerajaan sedia peruntukan besar untuk pendidikan

Oleh TAQIYUDDIN AMINI ABDUL SATAR SAYA mengalu-alukan peruntukan Bajet 2023 bagi Kementerian Pendidikan sebanyak RM55.6 bilion, kenaikan sebanyak RM3 bilion...

Lagi Artikel Berkaitan