26.7 C
Kuala Lumpur
Friday, December 2, 2022

MyIPO nilai ciptaan Maryam untuk dipatenkan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan membiayai kos pemfailan paten reka cipta pelajar Maryam Muzamir, 11, yang berjaya merangkul tiga pingat emas dalam Pertandingan Inovasi dan Reka Cipta Antarabangsa Kanada ke-6 (iCAN 2021) di Toronto, Kanada.

Memetik laporan Bernama, pelajar Tahun Lima Sekolah Kebangsaan (SK) Perempuan Methodist Kuantan, Pahang, itu mengharumkan nama negara dalam pertandingan inovasi dan reka cipta terbesar di benua Amerika Utara melalui ciptaan inovasi makanan haiwan dihasilkan daripada kulit udang dan siput sedut dinamakan YAM 2.0.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) akan memulakan penilaian awal berkenaan inovasi itu.

“Proses penilaian awal ini perlu dilakukan bagi meningkatkan kebarangkalian inovasi YAM 2.0 boleh didaftarkan di bawah Akta Paten 1983,” katanya selepas mengadakan pertemuan secara maya bersama Maryam di sini, tadi.

Baca juga:   Hanya pelanggan lengkap vaksinasi dibenar masuk premis

Nanta berkata kos pemfailan paten dianggarkan dalam lingkungan RM10,000.

“Harapan KPDNHEP ialah hasil reka cipta adik Maryam terus berkembang hingga dikomersialkan. Perlindungan paten bukan sahaja meningkatkan nilai sesuatu inovasi secara tidak langsung membantu pemilik menjana pendapatan,” katanya.

Nanta berkata, kriteria bagi pendaftaran paten ialah sesuatu inovasi perlulah baharu di dunia, melibatkan langkah-langkah mereka cipta dan boleh digunakan dalam industri.

Baca juga:   Hospital Kapit terima 5 mesin ventilator sumbangan SSM

“Reka cipta atau inovasi dianggap baharu sekiranya tiada inovasi sama atau hampir sama yang pernah didedahkan di mana-mana tempat di dunia dan dalam apa jua cara sekalipun sebelum inovasi tersebut difailkan di Pejabat Paten atau di MyIPO di Malaysia,” katanya.

Di Malaysia, kata Nanta sesuatu inovasi boleh dilindungi di bawah Paten atau Perbaharuan Utiliti.

Paten adalah hak eksklusif diberikan kepada suatu reka cipta atau inovasi sama ada produk atau proses yang memberi penyelesaian teknikal terhadap sesuatu masalah, manakala Perbaharuan Utiliti adalah hak eksklusif diberikan kepada suatu reka cipta ringkas tidak melibatkan ujian langkah mereka cipta.

Maryam yang ditemani bapanya Dr Muzamir Hasan, meluahkan rasa gembira dan bangga kerana inovasinya diiktiraf dan berharap reka ciptanya dapat dikomersialkan bukan sahaja di pasaran tempatan malah di seluruh negara.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Pengumuman barisan Kabinet ditangguh 8.15 malam

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka mengumumkan senarai barisan Kabinet Kerajaan Perpaduan pada di Pejabat Perdana Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan