31 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

Buaya sesat di Kolej Vokasional Likas berjaya ditangkap

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Seekor buaya sepanjang dua meter berjaya ditangkap selepas memasuki perangkap yang dipasang selama dua hari di dalam parit dekat Kolej Vokasional Likas, Kota Kinabalu, Sabah, semalam.

Buaya itu dipercayai sesat dari habitat asal berikutan banjir.

Jurucakap Unit Penyelamat Hidupan Liar (WRU) berkata, pihaknya menerima laporan kemunculan reptilia itu oleh pihak pengurusan kolej berkenaan pada 25 September lalu.

Namun katanya, selepas dua hari pemantauan dilakukan, WRU terpaksa memasang perangkap besi dengan dilengkapi umpan bagi menangkap haiwan berkenaan.

“Hari ini, Kolej Vokasional Likas memaklumkan buaya berkenaan sudah memasuki perangkap yang disiapkan.

“Sepasukan renjer WRU kemudiannya dikerah ke lokasi untuk menjalankan operasi membawa haiwan berkenaan ke lokasi sesuai,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, pasukan renjer WRU terpaksa dibantu beberapa kakitangan kolej untuk mengangkat perangkap dari air dan membawanya ke tempat yang lebih selamat sebelum pemeriksaan dapat dilakukan.

Baca juga:   164 laluan transaksi RFID sudah mula beroperasi

“Buaya berkenaan kemudian dibawa ke Pusat Penyelamat Hidupan Liar untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Sementara itu, WRU turut mengucapkan terima kasih kepada pihak Kolej Vokasional Likas atas kerjasama kerana menghubungi pihak berkuasa hidupan liar sebaik menyedari kehadiran reptilia berkenaan.

Katanya, buaya itu boleh menyebabkan kemudaratan atau kejadian tidak diingini sekiranya jatuh ke tangan yang salah atau tidak bertanggungjawab.

“Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Majlis Minyak Sawit Malaysia, Yayasan Pemuliharaan Hijau Kelapa Sawit Malaysia, Rayuan OrangUtan UK dan Zoo Oregon kerana membiayai semua operasi hidupan liar yang dijalankan WRU,” katanya.

Baca juga:   Siasatan menyeluruh industri ayam selesai akhir Jun ini

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Izinkan pemulihan segera Malaysia, pesan Najib

RAKYAT diminta izinkan pemulihan segera Malaysia biarpun adanya perasaan benci terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Itu...

Lagi Artikel Berkaitan