24.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

PM dijangka buat pengumuman esok – Ahli MPT Bersatu

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KUALA LUMPUR – Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka membuat satu pengumuman khas esok berhubung kedudukan beliau selaku Perdana Menteri dan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Memetik laporan Bernama, pengumuman berkenaan didedahkan oleh Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof.

“Insya-Allah ada pengumuman (oleh Muhyiddin)… apa pun kita tunggulah esok,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) itu ketika ditemui pemberita selepas mesyuarat khas Bersatu di Publika, Jalan Dutamas di sini, hari ini.

Mesyuarat berkenaan dipengerusikan oleh Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu dan dihadiri beberapa pimpinan tertinggi parti.

Antara yang kelihatan hadir pada mesyuarat yang berlangsung kira-kira dua jam bermula jam 9 pagi itu ialah Timbalan Presiden Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, dan ahli MPT iaitu Datuk Seri Mustapa Mohamed, Datuk Saifuddin Abdullah, Datuk Zuraida Kamaruddin, Datuk Kamarudin Jaafar, Datuk Mansor Othman serta Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.

Baca juga:   Jerebu diramal datang lagi penghujung 2021

Selain pimpinan Bersatu, turut kelihatan hadir adalah Ahli Parlimen Kuala Langat (Bebas), Datuk Dr Xavier Jayakumar.

Usaha untuk mendapatkan reaksi Perdana Menteri bagaimanapun tidak berjaya selepas difahamkan beliau beredar mengikut laluan lain selain ahli MPT Bersatu yang lain juga enggan memberikan komen lanjut.

Jumaat lalu, Muhyiddin dalam satu pengumuman khas antara lain menawarkan kerjasama rentas parti antara kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan parti-parti lain, namun tawaran itu ditolak majoriti parti pembangkang.

Baca juga:   Bukan rampasan tentera, kerajaan awam berfungsi seperti biasa - PM

Sementara itu, mengulas lanjut, Mohd Redzuan, yang juga Ahli Parlimen Alor Gajah, Melaka, berkata mesyuarat berkenaan membincangkan hala tuju sekiranya Muhyiddin meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

“Perdana Menteri telah mengkaji setiap pilihan terakhir semata-mata untuk kepentingan rakyat dalam keadaan kita krisis hari ini.

“Tetapi kita akur kepada Perlembagaan, (dan) sekiranya menarik sokongan atas kepentingan peribadi tanpa mengira kepentingan rakyat, maka kita kena uruskanlah dengan yang terbaik.

“Itu terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memastikan negara ini terus diterajui oleh kepimpinan yang boleh beri keprihatinan kepada rakyat,” katanya. – Edisi 9

Terkini

“3A” pendekatan Pemuda BN tambat pengundi

PEMUDA Barisan Nasional (BN) perlu menggunakan pendekatan "3A" dalam menjamin serta memastikan kemenangan di setiap kawasan yang ditandingi oleh calon...

Lagi Artikel Berkaitan