27.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

Hanya KKM kendalikan pemberian vaksin, kata Ismail Sabri

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Jika sebelum ini dua agensi yang diberi peranan untuk mengendali dan menguruskan pemberian vaksin COVID-19 negara, kini tanggungjawab itu diserahkan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sahaja.

Memetik laporan Bernama, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ianya bagi melancarkan pengurusan vaksin negara.

Sementara Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) perlu fokus kepada kajian penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin pengeluaran dalam negara seperti yang dilakukan negara Thailand.

“Kalau dulu ada dua kementerian, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Sains dan Teknologi ada jawatankuasa dipengerusikan oleh dua Menteri, ada dua KSU (Ketua Setiausaha), dua-dua KSU terlibat, jadi agak sukar kalau ada dua.

“Kadang-kadang pandangan berbeza dari segi pandangan dan sebagainya. Jadi saya telah menetapkan bahawa untuk vaksin dan strategi kesihatan, ini semuanya di bawah Kementerian Kesihatan,” katanya.

Perdana Menteri ditemui pengamal media selepas menyampaikan bantuan bakul makanan kepada wakil penduduk di sekitar Kuala Bera di Masjid Jamek Kampung Kuala Bera, Pahang, hari ini.

Baca juga:   JKDM nafi serbu syarikat milik Rafizi, hanya hantar notis

Katanya lagi, R&D vaksin perlu dipergiatkan agar negara tidak lagi bergantung kepada pengeluaran negara luar.

Menurut Ismail Sabri, ianya juga penting agar bekalan vaksin sentiasa terjamin dan mencukupi.

“Seperti saya kata COVID-19 akan jadi endamik dan akan berada di sekitar kita selama-lamanya ini sudah jadi macam denggi macam penyakit lain.

Baca juga:   Jangan angkuh, usah lupa jasa UMNO terhadap Bersatu

“Vaksin masih diperlukan jadi sebab itu saya kata Kementerian Sains dan Teknologi patut fokus pada R&D untuk menghasilkan vaksin daripada Malaysia tanpa kita perlu bergantung kepada negara luar.

“Sebab kalau kita bergantung kepada negara luar apabila kes bertambah meningkat dengan mendadak itu yang kadang kadang boleh melibatkan supply (bekalan) itu agak terjejas,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai pertukaran portfolio antara Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Adham Baba selepas pengumuman barisan Kabinet petang semalam.

Ketika ditanya sama ada kerajaan akan mewajibkan pengambilan vaksin dalam kalangan kakitangan awam, beliau berkata setakat ini tiada arahan sedemikian.

Namun kerajaan mungkin akan mewajibkan pengambilan vaksin pada masa akan datang andai masih ramai enggan menerima vaksin kerana bimbang risiko wabak COVID-19 kepada masyarakat.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

DBKL gempur pusat pelacuran operasi bulan Ramadan

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menggempur tujuh pusat pelacuran yang beroperasi pada bulan Ramadan di sekitar Jalan Petaling, Kuala...

Lagi Artikel Berkaitan