26.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

Nilai semula SOP individu lengkap dua dos vaksin – PM

Mesti Baca

CYBERJAYA – Kerajaan meminta Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) menilai semula kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) kepada individu yang lengkap menerima dua dos suntikan vaksin.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ia termasuk dari segi pergerakan rakyat dan beberapa aktiviti sosial lain.

Jelasnya, penilaian itu sebagai petanda bahawa kehidupan rakyat secara beransur kembali normal sementara kerajaan menguruskan pandemik Covid-19.

“Mutakhir sekali saya telah minta jawatankuasa pengurusan untuk menilai semula bagi mereka yang sudah dapat vaksin dua suntikan supaya mereka diberikan kelonggaran sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai ataupun makan di restoran.

“Ini petanda bahawa kita nak menunjukkan sementara kita mengurus Covid-19, kehidupan rakyat mungkin sedikit demi sedikit akan kembali seperti masa-masa lepas.

“Ini inisiatif ke depan dan dalam tempoh jangka masa ikut Pelan Pemulihan Negara (PPN), itu hanya sehingga akhir tahun,” katanya.

Perdana Menteri berkata demikian selepas membuat tinjauan ke pusat penyimpanan dan agihan Bakul Prihatin Negara di Kompleks Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di Putrajaya.

Baca juga:   Cerca pemimpin, netizen perlu lebih berhemah - PINTAR

Turut hadir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Muhyiddin berkata semua pihak perlu meletakkan keyakinan terhadap pelbagai usaha yang digerakkan oleh kerajaan.

“Jadi bersabarlah, jangan kata kerajaan tak bagi tumpuan. Jangan sesekali percaya dengan kempen ‘kerajaan gagal’, tetapi yakin.

Baca juga:   Jika PKP dilanjutkan, rentas negeri tetap dilarang – Dr Adham

“Dengan kerjasama kita, pimpinan dalam kerajaan, swasta, rakyat jelata dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kita boleh menang dalam hadapi peperangan ini,” ujar beliau.

Dalam perkembangan sama, Muhyiddin berkata Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) yang sedang dilaksanakan ketika ini menjadi harapan kepada negara untuk keluar daripada krisis kesihatan.

Jelas beliau, kerajaan juga sedang mempergiat usaha mengatasi jangkitan Covid-19 di kawasan Greater Klang Valley.

“Kita lihat kes-kes masih tinggi tetapi saya percaya dengan langkah tumpuan khusus untuk kawasan ini.

“Tetapi agak baik proses vaksinasi bagi saya mengikut jadual dan kita harap dalam tempoh beberapa hari ini dan bulan depan, pembekalan vaksin akan meningkat seperti dalam jadual yang kita telah unjurkan dalam PPN, iaitu sebelum akhir tahun,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan