31.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Kilang tutup, Malaysia mungkin kekurangan 21 juta telur ayam

Mesti Baca

AYER KEROH – Penutupan sebuah kilang pengeluaran telur di Durian Tunggal mulai semalam hingga 6 Ogos ini dijangka menyebabkan kekurangan bekalan 21 juta telur ayam di seluruh negara dalam tempoh dua minggu.

Memetik laporan Melaka Hari Ini, pengerus kilang LTK (Melaka) Sdn Bhd, Loo Eng Seng memberitahu, pengiraan kasar itu dibuat berdasarkan keupayaan kilang berkenaan mengeluarkan 1.5 juta telur ayam sehari.

Menurut beliau, telur yang dikeluarkan kilangnya dihantar kepada pembekal di seluruh negara dan turut dieksport ke Singapura.

“Sekarang ini, arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kita kena tutup operasi dan kilang tidak boleh jual telur-telur ini di pasaran.

“Sehari kita mengeluarkan 1.5 juta telur, jadi bayangkanlah kalau ditutup (dua minggu)?. Ini akan merugikan syarikat kerana telur akan busuk dan tidak boleh dijual,” katanya di sini. hari ini.

Terdahulu, MHI hari ini melaporkan sebuah kilang pengeluaran telur di Durian Tunggal ditutup sementara selama dua minggu susulan 20 pekerja kilang berkenaan dikesan positif COVID-19.

Exco Kesihatan Melaka, Datuk Rahmad Mariman berkata, arahan penutupan itu bagi membolehkan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) mengenal pasti punca jangkitan dan mengesan kontak rapat pekerja yang positif.

Baca juga:   Norma politik baharu dan runtuhnya kota Melaka

Tambah Eng Seng, selain mengalami kerugiaan, pihaknya juga bimbang berlaku kekurangan bekalan telur di pasaran.

Sekiranya senario itu berlaku, beliau berkata, harga telur mungkin akan naik secara mendadak.

Baca juga:   Trafik KLK, LPT 1 dijangka alami penurunan - ANIH

“Mungkin harga telur boleh naik antara 10 hingga 20 peratus namun itu juga bergantung kepada permintaan. Kalau bekalan kurang tapi permintaan kurang mungkin harga tidak naik.

“Tapi kalau permintaan juga tinggi, harga telur tidak mustahil akan naik mendadak,” jelasnya.

Eng Seng berkata, ibu pejabat syarikatnya sedang mengemukakan rayuan kepada KKM agar mereka dibenarkan menjual telur berkenaan untuk mengimbangi harga bekalan makanan asas itu di pasaran.

Wartawan

Terkini

Saya rela dipecat, sedia terima keputusan parti – Noh Omar

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO Tan Sri Noh Omar rela dipecat sekiranya prinsipnya yang lantang ‘mengkritik’ parti dianggap...

Lagi Artikel Berkaitan