28.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Pelan Pemulihan Negara harapan baharu lawan Covid-19 – PM

Mesti Baca

Muhammad Muzamil
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Pelan Pemulihan Negara adalah harapan baharu dalam usaha negara memerangi pandemik Covid-19.

Sehubungan itu Perdana Menteri, berharap rakyat dapat terus berjuang dan tidak berasa lemah semangat dalam menghadapi dugaan serta cabaran ketika ini.

Katanya, perjuangan dalam melawan pandemik Covid-19 itu memerlukan kerjasama dan sokongan semua pihak dan beliau yakin negara akan keluar daripada wabak tersebut tidak lama lagi.

“Pastinya doa kita ini akan meningkatkan lagi dan memperkuat semangat juang kita. Jangan kita rasa lemah semangat, jangan kita berasa mahu berundur atau tunduk kepada apa-apa cabaran berat yang sedang dihadapi oleh negara kita. Pastinya ini memerlukan kerjasama, sokongan dan bantuan sesama kita.

“Perjuangan atau peperangan besar seperti ini tidak mungkin berjaya tanpa ada pengorbanan yang besar daripada kita semua. Pelan Pemulihan Negara yang telah pun saya bentangkan adalah harapan baharu yang ada, dan inilah yang akan kita usahakan dalam tempoh beberapa bulan akan datang,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika menyertai Program PKRC Berselawat Bersama Perdana Menteri dan Rakyat Malaysia yang diadakan secara maya bagi memohon kesejahteraan warga di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) serta seluruh rakyat yang kini berjuang melawan pandemik tersebut.

Baca juga:   Muhyiddin ingatkan jemaah haji Malaysia jaga nama baik negara

Bacaan selawat dipimpin oleh Imam Besar Masjid Putra Ikmal Zaidi Mohd Hashim bersama dua qari Ahmad Tarmizi Ali dan Amir Rahman Abbas di Kompleks Islam Putrajaya.

Baca juga:   Covid-19: Hanya Selangor catat penggunaan katil lebih 50 peratus

Perdana Menteri yang mengikuti program itu di Jabatan Perdana Menteri turut disertai ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan serta rakyat Malaysia termasuk warga di PKRC seluruh negara secara maya yang disiarkan secara langsung menerusi beberapa stesen televisyen tempatan termasuk Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Bernama TV pada 8.30 pagi ini.

Pada masa sama, Muhyiddin turut menzahirkan rasa bangga terhadap kecekalan dan semangat juang yang tinggi rakyat Malaysia, khususnya petugas barisan hadapan, dalam menghadapi pandemik Covid-19.

Turut serta, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Bacaan selawat itu kemudian diakhiri dengan doa keselamatan oleh Ikmal Zaidi yang antara lain memohon Allah SWT memberi perlindungan kepada rakyat Malaysia daripada segala penyakit berbahaya serta mendoakan kesejahteraan dan kestabilan negara. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Agong terima menghadap Speaker Turkiye Mustafa Sentop

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menerima sembah menghadap Speaker Parlimen Turkiye Prof Dr Mustafa...

Lagi Artikel Berkaitan