28.2 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024

LGM sangkal semua dakwaan Ahmad Nazlan berkaitan LGMPC

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

CYBERJAYA – Lembaga Getah Malaysia (LGM) menyangkal beberapa dakwaan yang dibuat oleh bekas Pengerusinya, Datuk Ahmad Nazlan Idris berhubung beberapa isu melibatkan anak syarikatnya, LGM Properties Corporation (LGMPC) seperti yang tular dalam media sosial semalam.

Dalam kenyataan media yang dikeluarkan malam ini, lembaga itu menyatakan, LGMPC adalah sebuah perbadanan ditubuhkan di bawah Akta Lembaga Getah Malaysia (Perbadanan) 1996 (Akta 551) untuk menguruskan hartanah dan menjana pendapatan untuk LGM.

Menurut LGM, bagi meningkatkan keberkesanan pengurusan dan prestasi LGMPC, beberapa tindakan telah diambil termasuk menubuhkan tiga Jawatankuasa Khas pada peringkat Lembaga LGM sejak 28 September 2020.

“Peranan Jawatankuasa berkenaan adalah untuk menilai dan mencadangkan langkah-langkah penambahbaikan yang bersesuaian.

“Pada masa yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) LGMPC yang baharu telah dilantik pada 25 Januari 2021 melalui proses pemilihan dan temuduga yang teratur serta dipersetujui oleh Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi.

“CEO LGMPC ini telah diberi mandat sepenuhnya untuk membuat penstrukturan operasi LGMPC bagi mengatasi kegagalan tadbir urus dan meningkatkan prestasi keseluruhan yang kurang memberangsangkan sebelum itu,” kata LGM.

LGM menambah, sehubungan itu, Akta 551 melalui Seksyen 14 menetapkan bahawa lembaga hendaklah bertanggungjawab kepada Menteri dan Menteri boleh memberikan arahan yang selaras dengan akta dan lembaga hendaklah dengan seberapa segera yang mungkin, melaksanakan arahan sedemikian.

Justeru, kata LGM, kenyataan Ahmad Nazlan tentang campur tangan Menteri dalam urusan LGM atau LGMPC adalah tidak bertepatan dengan kuasa Menteri yang termaktub dalam akta.

LGM memberitahu, proses pajakan tanah Lot 20013 (sebelum ini dikenali Lot 76) bagi tempoh 10+5 tahun telah dilaksanakan secara tender terbuka dan telus oleh LGMPC pada Oktober 2020.

“Lembaga Perolehan LGM membuat keputusan pada 30 November 2020, bahawa syarikat yang berjaya dalam tender tersebut adalah Al Noor Foundation dengan harga bidaan tertinggi 70 sen sekaki yang selaras dengan kadar penilaian oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah (JPPH), Kementerian Kewangan.

Advertisements

“Yayasan tersebut adalah syarikat berhad menurut jaminan yang tidak berasaskan keuntungan dengan majoriti pemegang amanahnya adalah rakyat Malaysia dan bukan milik rakyat Turki sebagaimana kenyataan mantan Pengerusi LGM,” jelasnya.

LGM berkata, pada 3 Disember 2020, LGM telah menghantar surat kepada Menteri untuk mendapatkan pertimbangan dan kelulusan akhir bagi keputusan tender tersebut.

Walau bagaimanapun, jelas LGM, Menteri pada 7 Januari 2021 telah mengarahkan tempoh pajakan dilanjutkan kepada 15+10 tahun dan dibuka kembali Request For Proposal (RFP) kepada syarikat-syarikat yang terbabit dengan proses tawaran sebelum ini.

“Namun, sehingga sekarang perkara ini masih dalam proses tindakan di peringkat LGM dan LGMPC, serta belum dimuktamadkan,” katanya.

Sehubungan itu, kata LGM, kenyataan Ahmad Nazlan bahawa Menteri mahukan 5+10+10 tahun adalah tidak tepat.

“Selain itu, kenyataan bahawa hasil yang boleh diperoleh oleh LGM selepas 25 tahun melebihi RM1 bilion adalah tidak tepat,” jelasnya.

Berhubung dengan Lot 20012 (sebelum ini Lot 75), LGM memberitahu, masih tiada cadangan penjualan oleh Lembaga LGM dan belum diangkat kepada kementerian untuk pertimbangan Menteri.

“Pada masa ini, LGM masih membuat semakan berkaitan dengan JPPH dan Jabatan Warisan Negara,” ujarnya.

LGM menegaskan bahawa proses untuk membuat keputusan adalah mengikut tatacara yang telus dan berintegriti melibatkan keputusan Lembaga Pengarah terlebih dahulu, diikuti dengan ulasan oleh kementerian untuk diangkat sebagai pengesyoran kepada pihak Menteri bagi pertimbangan dan kelulusan sebelum dikembalikan kepada Lembaga Pengarah untuk tindakan.

“Pihak LGM mengambil berat berhubung maklumat separa matang dan terperingkat milik Lembaga yang disebarkan serta tidak akan teragak-agak mengambil tindakan yang sewajarnya termasuk tindakan undang-undang,” tegasnya. – EDISI 9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia laksana pelbagai langkah pertingkat integriti

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melaksanakan pelbagai langkah bagi meningkatkan integriti dalam kalangan warganya. Agensi itu pada masa sama...

Lagi Artikel Berkaitan