31.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 22, 2023

PM tinjau persiapan terakhir Pusat Pemberian Vaksin di IKN

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengadakan lawatan ke Institut Kanser Negara (IKN) bagi meninjau kesiapsiagaan fasiliti tersebut untuk melaksanakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan fasa pertama yang akan bermula Rabu ini.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan memberitahu, ketika lawatan tersebut, Perdana Menteri telah diberikan taklimat berkenaan proses peyimpanan dan pengurusan vaksin COVID-19 di Pusat Simpanan Vaksin (PSV) serta proses pemberian vaksin yang akan dilaksanakan.

Kata kenyataan itu, Muhyiddin turut dibawa meninjau persiapan terakhir di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sebelum proses pemberian vaksin bermula Rabu ini.

Turut hadir Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) merangkap Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin; Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah.

“Secara keseluruhannya terdapat 54 lokasi PSV dan 605 lokasi PPV di seluruh negara. IKN merupakan satu daripada 54 PSV tersebut dan berperanan membekalkan vaksin secara berjadual kepada empat (4) buah PPV di Putrajaya yang telah dikenal pasti.

Baca juga:   18,518 pekerja mahir dalam sektor minyak& gas dilahirkan

“Vaksin yang diterima oleh IKN adalah untuk kegunaan dalam fasa pertama pelaksanaan program imunisasi ini termasuklah anggota kesihatan dan bukan kesihatan yang melibatkan seramai 7,020 orang,” kata kenyataan itu.

Pejabat Perdana Menteri turut memaklumkan, Vaksin Comirnaty® keluaran Pfizer-BioNTech, adalah sensitif terhadap suhu dan perlu disimpan dalam Penyejuk Beku Bersuhu Ultra-Rendah (Ultra Low Temperature Freezer – ULTF) dengan suhu -90°C sehingga -60°C bagi memastikan ia dapat berfungsi dengan optimum.

Baca juga:   MT PN maklum perbincangan tak rasmi Muhyiddin dengan parti lain

“Jangka hayat vaksin dalam penyejuk beku ini adalah enam bulan daripada tarikh pengilangan. Bagi tujuan pembekalan ke PPV, vaksin akan dipindahkan ke kotak sejuk (cold box) dengan suhu simpanan 2°C hingga 8°C dan dimasukkan ke dalam peti sejuk muatan atas, dengan suhu penyimpanan yang sama setelah tiba di PPV.

“Vaksin Comirnaty® yang disimpan pada suhu 2°C hingga 8°C mempunyai jangka hayat sehingga lima (5) hari atau bersamaan dengan 120 jam,” kata kenyataan itu lagi.

Menurut kenyataan tersebut, Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan akan dilaksanakan dalam tiga (3) fasa yang dimulakan dengan Kumpulan Barisan Hadapan dan akan diikuti dengan Kumpulan Berisiko Tinggi serta Penduduk Malaysia berusia 18 tahun ke atas.

“Pendekatan Kerajaan adalah untuk memastikan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa Malaysia menerima vaksin menjelang Februari 2022 untuk mengurangkan penularan virus COVID-19,” kata kenyataan tersebut. – Edisi 9

Baca juga:   Ujian mendengar BI SPM 2022: LPM nafi guna pempengaruh

Wartawan

Terkini

Sokong pertukaran lebih besar Pandu Puteri Malaysia-Singapura

PRESDIEN Singapura Halimah Yacob memaklumkan akan menyokong saranan untuk mengadakan pertukaran yang lebih besar antara pergerakan Pandu Puteri negaranya...

Lagi Artikel Berkaitan