23.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Tambah baik mekanisme pengeluaran KWSP kepada bayaran ‘one-off’ RM10,000

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa kerajaan mengkaji semula keputusan membenarkan had pengeluaran simpanan KWSP sebanyak RM500 sebulan kepada mereka yang kehilangan pekerjaan dengan menambah baik mekanisme itu kepada pembayaran one-off sehingga RM10,000.

“Kenapa nak teruskan dengan had pengeluaran RM500 sebulan hanya untuk mereka yang kehilangan kerja sahaja jika ia tidak memenuhi keperluan dan kehendak ramai?

“Adakah hanya 600,000 warga Malaysia yang hilang kerja perlu dibantu?

“Bagaimana pula dengan mereka yang tak hilang kerja, tetapi pendapatan bulanan mereka turun mendadak sebab elaun kerja lebih masa, komisyen dan sebagainya dikurangkan atau gaji asas mereka dipotong majikan?” soalnya menerusi catatan dalam Facebook, hari ini.

NAJIB TUN RAZAK

Najib yang juga bekas menteri kewangan berkata, pembayaran “one-off” sehingga RM10,000 daripada Akaun 1 KWSP amat diperlukan oleh pencarum ketika masing-masing berdepan tekanan ekonomi sara hidup.

“Antara sebabnya, pembayaran ‘one-off’ ini sebanyak RM10,000 boleh digunakan sebagai penyelesaian hutang tunggakan mereka seperti bil utiliti, bayaran sewa atau pinjaman rumah, keperluan untuk anak-anak, caruman insurans tertunggak dan sebagainya.

“Jika tak boleh buat RM10,000, boleh pertimbangkan bayaran RM3,000 atau RM5,000 sekali gus. Bakinya dibayar secara beransur setiap bulan untuk 3 atau 6 bulan lagi,” jelasnya.

Baca juga:   20 bekas pelajar MRSM Merbok didakwa pukul rakan

Najib berkata, pengeluaran one-off sebanyak RM10,000 itu juga boleh digunakan sebagai modal asas untuk memulakan perniagaan kecil, terutama mereka yang diberhentikan kerja.

Baca juga:   20 bekas pelajar MRSM Merbok didakwa pukul rakan

“Rakyat juga boleh menjadikan wang tersebut sebagai modal permulaan untuk memulakan perniagaan secara dalam talian atau online business yang kini semakin pesat berkembang.

“Keperluan ini tidak dapat dipenuhi sekiranya dibayar cuma RM500 setiap bulan sahaja,” katanya yang mengambil contoh inisiatif itu akan membantu mengembangkan lagi perniagaan Warung Kapten oleh seorang juruterbang bernama Kapten Azrin yang turut terkesan dibuang kerja ketika pandemik ini.

“Sudah tentu, pengeluaran one-off RM10,000 ini dapat membantu Kapten Azrin mengembangkan perniagaan warung ini.

“Secara tidak langsung, Mak Cik Kiah juga dapat mengembangkan lagi perniagaan pisang goreng beliau kepada perniagaan air tebu dan sebagainya,” kata bekas perdana menteri itu.

Kerajaan baru-baru ini mengumumkan bahawa pencarum KWSP yang kehilangan pekerjaan boleh mengeluarkan sehingga RM500 sebulan dari Akaun 1 selama 12 bulan berikutan tekanan ekonomi akibat pandemic Covid-19.

KWSP dalam kenyataannya berkata, kemudahan akses ke Akaun 1 ahli itu yang dikenali sebagai i-Sinar akan diumumkan secara terperinci pada 18 November ini. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan