25.4 C
Kuala Lumpur
Friday, March 24, 2023

Remaja bakar rumah keluarga atas ‘arahan’ arwah ibu

Mesti Baca


KUALA TERENGGANU – Mendakwa terdengar ‘arahan’ arwah ibunya, seorang remaja orang kurang upaya (OKU) hiperaktif bertindak membakar rumah keluarganya, di Kampung Gong Tok Nasek, di sini, malam tadi.

Remaja berusia 14 tahun itu turut merakam video kebakaran yang memusnahkan 100 peratus rumah tersebut menggunakan telefon bimbitnya.

Menurut nenek saudaranya, Juriah Salleh, 64, berkata, remaja itu tinggal bersama nenek dan bapanya di rumah tersebut.

Namun ketika kejadian, hanya dia seorang berada di rumah.

“Ketika kejadian cucu saudara saya (remaja berkenaan) sempat merakam video kebakaran itu sambil menangis. Saya panggil dia dan suruh duduk dulu… lepas disoal kenapa bakar rumah, dia jawab masa itu telah ternampak arwah ibunya dan disuruh bakar rumah mereka,” kata Juriah.

Katanya, remaja terbabit turut mengakui menyalakan api dengan menggunakan mancis, kertas dan lilin yang dibeli olehnya ketika tinggal bersendirian.

Juriah berkata, cucu saudaranya itu disahkan hiperaktif sejak kecil namun keadaan emosi dan mentalnya semakin terganggu selepas kematian ibunya dua tahun lalu akibat penyakit barah paru-paru.

“Malah dia pernah membakar rumah ketika berusia 10 tahun, namun api sempat dipadamkan,” ujarnya yang dipetik Bernama.

Baca juga:   Rumah terbakar, lelaki ditemui rentung dalam bilik air

Remaja terbabit juga dikatakan masih dalam rawatan pemulihan dan terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan yang dibekalkan pihak hospital.

Sementara itu, Ketua Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Terengganu Rozizah Ibni Hajar berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 7.59 malam dan seramai 19 anggota bersama dua jentera serta satu jentera tangki dikejarkan ke lokasi kejadian.

Baca juga:   Rumah baharu kepada mangsa kebakaran di Jalan Bagan Ikan

“Ketika pihak bomba sampai, kebakaran seratus peratus dan dikenal pasti terdapat seorang mangsa iaitu remaja berusia 14 tahun berada di rumah ketka kejadian, bagaimanapun dia telah keluar ke tempat selamat sebelum ketibaan pihak bomba,” katanya.

Menurut Rozizah pihak bomba mengambil masa kira-kira 25 minit bagi mengawal dan memadam kebakaran sepenuhnya.

Wartawan

Terkini

MOU PKNS, Samsung beri nilai tambah kepada pembeli

PERBADANAN Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mengadakan kerjasama dengan Samsung Malaysia Electronics bagi memberikan nilai tambah kepada pembeli hartanahnya. Ketua Pegawai...

Lagi Artikel Berkaitan