28.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

Pas sedia pecat pemimpin buat maksiat, langgar moral

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, parti itu sedia memecat mana-mana pemimpin dan ahli parti jika terbukti mereka melakukan maksiat dan melanggar moral.

Beliau berkata, parti itu amat mementingkan isu moral dan maksiat dalam kalangan pemimpin serta ahli parti.

“Yang penting moral dulu, kalau buat sesuatu maksiat yang bercanggah dengan lslam dan moral, kita pecat dia,” katanya yang dipetik Berita Harian, hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Konvensyen Setengah Tahun Pentadbiran Perikatan Nasional (PN) di sini.

Abdul Hadi ditanya mengenai kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Hashim Jasin yang menyifatkan kisah Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, umpama seekor burung hud-hud dalam kisah Nabi Sulaiman.

Sebelum ini, Mohd Khairuddin yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus dikompaun oleh Kementerian Kesihatan sebanyak RM1,000 atas kesalahan melanggar perintah kuarantin.

Mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 (Akta 342), kerajaan mewajibkan semua individu yang baru tiba dari luar negara termasuk warganegara dan warga asing menjalani kuarantin wajib selama 14 hari sebagai langkah mengekang penularan Covid-19.

Baca juga:   Kerjasama rentas parti pendekatan politik matang, kata Pas

Kontroversi membabitkan Mohd Khairuddin mencetuskan perdebatan hangat warganet yang mahu Menteri itu dikenakan tindakan.

Malah, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu juga sudah diambil keterangan oleh polis di Bukit Aman, berhubung siasatan melanggar arahan kuarantin wajib selepas beliau pulang dari Turki pada 7 Julai lalu.

Baca juga:   Kerjasama rentas parti pendekatan politik matang, kata Pas

Sementara itu, Abdul Hadi berkata, dalam Pas apa yang paling diutamakan ialah pertimbangan daripada segi maksiat atau tidak.

“Dalam Pas yang pertama adalah dari segi maksiat dulu, yang kedua kalau ada salah laku itu dan kita serah kepada undang-undang,” tambahnya.

Wartawan

Terkini

Lelaki pukul, bakar anjing hidup-hidup diburu

SEORANG lelaki warga tempatan diburu pihak berkuasa berikutan kekejamannya memukul dan membakar seekor anjing dipercayai di Taman Impian Emas,...

Lagi Artikel Berkaitan