24.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024

Tun M, 4 bekas pemimpin kini lawan sebenar Bersatu

Mesti Baca

TUN Dr Mahathir Mohamad dan empat lagi bekas pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang digugurkan keahlian dari parti perlu dihadapi sebagai lawan yang sebenar.

Perkara itu ditegaskan oleh Ketua Bersatu Bahagian Kepong, Datuk Norizan Ali dalam kenyataannya bagi menyokong tindakan yang diambil oleh kepimpinan tertinggi parti.

Selain Dr Mahathir, bekas-bekas pemimpin Bersatu yang dimaksudkan Norizan ialah Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Dr Maszlee Malik dan Datuk Amiruddin Hamzah.

Beliau menyatakan bahawa bekas pemimpin Bersatu ‘lima serangkai’ itu tidak lagi boleh dianggap musuh dalam kelambu sendiri.

“Dengan tergugur keahlian mereka daripada Bersatu, kelima-lima mereka kini bebas untuk bersama secara sah dalam pembangkang dengan memilih sama ada mahu mengisi borang keahlian PKR, DAP atau Amanah.

“Tiada lagi kelima-lima mereka dalam Bersatu akan memberi lebih ruang dan kebebasan untuk Tan Sri Muhyiddin Yassin melaksanakan tugasnya sebagai Perdana Menteri,” jelasnya.

Melalui surat bertarikh 28 Mei 2020, kelima-lima bekas pemimpin Bersatu itu dimaklumkan bahawa mereka telah melanggar peruntukan 10.2.2 dan 10.2.3 Perlembagaan Bersatu kerana bertindak mengambil kedudukan di Parlimen pada 18 Mei lalu sebagai wakil rakyat yang tidak menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan ia melanggar Perlembagaan Bersatu.

Advertisements

Akibatnya, Dr Mahathir, Mukhriz, Syed Saddiq, Maszlee dan Amiruddin telah digugurkan keahlian mereka dari parti.

Walau bagaimanapun, bekas pemimpin Bersatu lima serangkai itu menolak keputusan parti untuk menggugurkan keahlian mereka kerana mendakwa ia bertentangan dengan undang-undang.

lawan
Norizan Ali

Norizan juga tidak mahu rakyat terus tertipu dengan permainan golongan bangsawan yang didakwa mahu mengaut laba dari dunia politik dengan menjadikan golongan bawahan sebagai mangsa.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berharap Muhyiddin diberi peluang dan sokongan sepenuhnya untuk melaksanakan tanggungjawab menerajui pentadbiran negara.

Beliau mengingatkan, tindakan pihak lawan yang berterusan mengganggu PN telah menimbulkan perasaan meluat dalam kalangan rakyat.

“Rakyat mahukan kestabilan, tetapi pihak yang menentang kerajaan nampaknya sentiasa membuat onar dan gangguan terhadap kerajaan,” katanya.

Norizan percaya tindak-tanduk Pakatan Harapan (PH) itu telah menjadikan dunia politik sebagai lapangan beradu untuk mengambil kesempatan mengaut kepentingan diri masing-masing. – EDISI 9

Advertisements

Terkini

Piala Asia B23: Harimau Muda balik tangan kosong dari Qatar

DUA minggu berkampung di Doha, Qatar untuk menyesuaikan diri dengan keadaan sehingga korbankan hari raya Aidilfitri bersama keluarga ...

Lagi Artikel Berkaitan