27.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024

Kali kedua pemimpin Pas jadi MB Kedah

Mesti Baca

Zulkiflee Bakar
Zulkiflee Bakar
Penulis Khas Edisi 9

KUALA LUMPUR – Kedah akan mendapat Menteri Besar Ke-14 hari ini apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri daripada Pas, Muhammad Sanusi Md. Nor mengangkat sumpah jawatan di hadapan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah di Wisma Darul Aman, Alor Setar.

Perubahan kepemimpinan negeri Jelapang Padi itu berlaku apabila penyandang jawatan tersebut, Datuk Seri Mukhriz Mahathir meletakkan jawatan selepas tidak memiliki sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Pelantikan Muhammad Sanusi menjadikan beliau pemimpin kedua daripada Pas menduduki kerusi tersebut selepas Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak yang memegang jawatan berkenaan pada 2008 hingga 2013.

Mukhriz terpaksa berundur daripada jawatan itu tersebut buat kali kedua dalam tempoh empat tahun apabila dua ADUN PKR mengisytiharkan keluar daripada parti itu.

Anak Tun Dr. Mahathir Mohamad itu sebelum ini terus kekal menjadi MB biarpun Bersatu meninggalkan Pakatan Harapan (PH) dengan majoriti 19-17.

Beliau mendapat sokongan daripada Bersatu (6 ADUN termasuk beliau), PKR (7), Amanah (4) dan DAP (2).

Bagaimanapun kedudukan beliau tergugat apabila dua ADUN PKR mengisytiharkan keluar daripada parti tersebut.

Mereka ialah ADUN Lunas, Azman Nasruddin dan ADUN Sidam, Dr. Robert Ling Kui Ee.

Keadaan menjadi ‘semakin parah’ untuk Mukhriz apabila empat ADUN Bersatu turut menyokong Perikatan Nasional (PN) – yang didakwa beliau atas arahan ‘orang atasan’.

Berikutan sokongan tersebut PN yang mencalonkan Sanusi sebagai MB akan menerajui Kedah dengan majoriti 23-13 iaitu Pas (15), UMNO (2), Bebas (2) dan Bersatu (4).

Kali pertama Mukhriz kehilangan jawatan berkenaan ialah pada tahun 2016 apabila turut tidak mendapat sokongan daripada majoriti ADUN termasuk daripada UMNO – partinya sendiri ketika itu.

Majlis angkat sumpah hari ini juga bakal menyaksikan 10 ADUN akan dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri iaitu lima ADUN Pas, tiga (Bersatu) dan masing-masing seorang daripada UMNO dan Bebas.

Terkini

Lakonan diterima di Indonesia, Fattah Amin terharu

MESKIPUN baru pertama kali berlakon di Indonesia, pelakon Fattah Amin akui terharu dan meluahkan rasa syukur apabila kemunculan pertamanya itu mendapat...

Lagi Artikel Berkaitan