26.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 2, 2023

Hampir 5,000 lokasi berisiko banjir seluruh negara – Bomba

Mesti Baca

JABATAN Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) telah mengenal pasti 4,795 lokasi berisiko banjir di seluruh negara, kata Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat JBPM Datuk Ahmad Izram Osman,

Beliau berkata, ketika ini negara mengalami musim peralihan Monsun Timur Laut (MTL) dengan hujan lebat dan banjir mula melanda beberapa negeri termasuk di kawasan Pantai Barat Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

“Sehubungan itu JBPM telah membuat persiapan rapi dari segi penyediaan anggota, aset dan Prosedur Operasi Standard (SOP) untuk menghadapi segala kemungkinan bencana yang bakal tiba mengiringi musim peralihan monsun itu.

“Kita buat pemantauan dan tinjauan (cuaca) setiap tiga jam dengan kerjasama Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia). Dari segi ramalan, keadaan hujan dan angin, data-data akan dicerap oleh pusat pengurusan operasi di ibu pejabat dan juga setiap negeri untuk diambil tindakan atau langkah berjaga-jaga,”katanya ketika ditemui selepas program Bicara Governans, Integriti dan Anti Rasuah (BiGIAR) 2023 Peringkat Zon Timur di sini, hari ini.

Beliau berkata, selain khidmat 14,000 pegawai dan anggota tetap JBPM, kerja-kerja membantu dan menyelamat mangsa banjir juga akan disokong oleh 7,920 anggota bomba sukarela di seluruh negara.

Sementara itu, merujuk kepada program BiGIAR, beliau berkata, 500 peserta termasuk kakitangan JBPM, agensi kerajaan dan pekerja sektor korporat dari Pahang, Kelantan serta Terengganu menyertai BiGIAR yang dianjurkan bagi tujuan meningkatkan tahap integriti warga kerja.

Ahmad Izram berkata, 41 pegawai JBPM telah dikenakan tindakan atas pelbagai kesalahan tatatertib dalam tempoh antara Januari dan semalam.

Menurutnya, antara kesalahan itu termasuk penyalahgunaan dadah, tidak hadir bertugas, mengadakan hubungan sulit, khalwat, jenayah seksual, rasuah dan salah guna kuasa.

“Tindakan yang dikenakan pula melibatkan hukuman buang kerja, denda, penangguhan pergerakan gaji, turun gaji dan lucut hak emolumen,” katanya.

Selain itu, katanya JBPM turut menerima 50 aduan bagi tempoh Januari hingga semalam melibatkan kakitangannya dan sebahagian besar membabitkan kesalahan salah guna kuasa. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Siapa pilihan hati pengundi Kemaman esok?

TIRAI kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman akan melabuhkan tirainya tepat jam 12 tengah malam ini. Esok bakal menentukan siapa...

Lagi Artikel Berkaitan