34.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Dua pelancong sesat tunggang jet ski maut ditembak

Mesti Baca

AKIBAT tersesat bermain jet ski sehingga merentasi sempadan maritim antara dua negara Mediterranean di Maghribi, dua pelancong ditembak mati oleh pengawal pantai Algeria.

Bilal Kissi dan Abdelali Merchouer, kedua-duanya warga Perancis-Maghribi, mengambil jalan yang salah dari pusat peranginan pantai Saidia di hujung timur laut Maghribi, kata laman web berita Le360, memetik seorang saksi.

Lelaki ketiga, Smail Snabe, juga warga Perancis-Maghribi turut ditangkap oleh pengawal pantai Algeria dan tampil di hadapan pendakwa raya pada Rabu.

Terdapat empat lelaki dalam kumpulan itu pada Selasa dan semuanya menaiki jet ski.

Kami tersesat tetapi kami terus berjalan sehingga kami mendapati diri kami berada di Algeria.

“Kami tahu kami berada di Algeria kerana bot hitam Algeria datang ke arah kami dan mereka yang berada di atas “menembak kami”.

“Alhamdulillah, saya tidak terkena, tetapi mereka membunuh abang dan rakan saya. Mereka menahan rakan saya yang lain.

“Lima peluru terkena abang dan rakan saya. Rakan saya yang lain terkena peluru,” kata Mohamed Kissi iaitu abang kepada salah seorang mangsa yang maut, dipetik sebagai berkata oleh laman web Maghribi, Al Omk.

“Kami tersesat dan kehabisan minyak,” katanya, sambil menambah bahawa dia diselamatkan oleh tentera laut Maghribi yang membawanya kembali ke marina Saidia.

Insiden itu berlaku ketika ketegangan antara Algeria dan Maghribi yang diburukkan lagi oleh pertikaian kedua negara terhadap wilayah Sahara Barat.

Sempadan antara dua negara Afrika Utara ditutup sejak 1994, dan Algiers memutuskan hubungan dengan Rabat pada 2021.

Ketika ditanya mengenai laporan menembak pemain jet ski pada Khamis, jurucakap kerajaan Maghribi, Mustapha Baitas, enggan mengulas.

Sementara itu, tiada maklum balas atau kenyataan dibuat oleh Algeria, susulan kes berkenaan. -Agensi

Terkini

Kalau tak faham keperitan rakyat baik diam – Dr. Akmal

KETUA Pergerakan Pemuda UMNO, Dr. Mohamad Akmal Saleh membidas kembali kenyataan bekas Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian...

Lagi Artikel Berkaitan