31.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

140 permit ceramah, kempen PRK diluluskan – Polis Johor

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS Johor sudah meluluskan 140 permit ceramah dan kempen sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram sejak 26 Ogos lalu hingga Khamis.

Jurucakap Media PRK Johor, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, Superintenden Ibrahim Mat Som berkata, jumlah itu adalah daripada 148 permohonan yang diterima pihak polis.

“Semalam sahaja, sebanyak 22 permit ceramah dan kempen PRK diluluskan kawasan Parlimen Pulai. Ia meliputi lima permit bagi ceramah dan 17 permit bagi kempen di Parlimen berkenaan.

“Sementara, sebanyak 19 permit ceramah dan kempen bagi DUN Simpang Jeram yang meliputi 18 permit ceramah dan satu permit kempen.

“Dalam pasa itu, sebanyak dua kertas siasatan juga sudah dibuka sepanjang tempoh berkempen, membabitkan peruntukan undang-undang mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 427 Kanun Keseksaan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Sementara itu, Polis Johor menasihatkan supaya semua parti serta kumpulan penyokong menghormati antara satu sama lain serta tidak melakukan kerosakan terhadap poster, banner, bendera, kain rentang mana-mana parti politik dengan mencabut atau membakarnya.

“Ini kerana, ia merupakan satu perbuatan khianat dan menyalahi undang-undang dan boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan.

“Sekiranya, berdepan sebarang permasalahan yang timbul, mana-mana pihak boleh merujuk kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya berlandaskan undang-undang yang sedia ada,” ujarnya. – Edisi 9

Terkini

Cadangan pecah monopoli BERNAS perlu perbincangan

SEBARANG usaha untuk memecahkan monopoli beras perlu dibincangkan dengan Kementerian Kewangan, Ekonomi dan Jabatan Perdana Menteri (JPM). Ini kerana, kata...

Lagi Artikel Berkaitan