27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 30, 2023

SIS gagal cabar fatwa, bakal mohon tangguh sementara

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MAHKAMAH Rayuan hari ini menolak rayuan kumpulan hak wanita Sisters in Islam (SIS) untuk mencabar fatwa yang dikenakan terhadap mereka sebagai ajaran sesat oleh pihak berkuasa agama Selangor, sembilan tahun lalu.

Dalam keputusan yang berbelah bahagi, hakim Has Zanah Mehat dan Che Mohd Ruzima Ghazali berpendapat rayuan SIS tidak mempunyai merit manakala Hakim Gunalan Muniandy tidak bersetuju.

Rayuan itu adalah terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bidang kuasa sivil) pada 24 Jun 2016, yang menolak semakan kehakiman kumpulan itu terhadap fatwa 2019 pihak berkuasa agama Selangor yang melabelkan mereka sebagai sesat.

Ketika menyampaikan keputusan majoriti, Ruzima berkata bahawa fatwa yang dibuat oleh pihak berkuasa agama negeri adalah tidak “konklusif” dan boleh dipinda atau dibatalkan pada bila-bila masa.

“Pemohon (SIS) sentiasa boleh meminta jawatankuasa fatwa untuk mengkaji semula keputusan itu, dan memberikan bukti untuk menunjukkan mereka tidak menganut fahaman pluralisme dan liberalisme,” katanya.

Hakim berkata, fatwa yang dikeluarkan pada 31 Julai 2014 itu tidak mengenakan sebarang hukuman terhadap umat Islam di negeri ini yang didapati melanggarnya.

Ruzima menyatakan bahawa walaupun fatwa menyatakan barangan berkaitan SIS tertakluk kepada rampasan, kuasa untuk melaksanakan rampasan terletak pada menteri dalam negeri.

“Fatwa itu hanya meminta SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) menyekat laman web yang bercanggah dengan ajaran Islam tetapi tidak meminta kuasa diberikan kepada mereka oleh kerajaan persekutuan untuk berbuat demikian.

“Fatwa itu sekadar menyuruh orang Islam ‘bertaubat’ (taubat) jika mereka menganut fahaman yang bertentangan dengan Islam,” kata Ruzima.

Bagaimanapun Gunalan, dalam penghakimannya yang tidak bersetuju, berkata Mahkamah Tinggi telah tersilap dalam keputusannya untuk menolak cabaran undang-undang SIS pada 27 Ogos 2019.

Beliau berkata bahawa SIS telah didaftarkan sebagai entiti, dan, tidak seperti individu, organisasi tidak boleh “menganut” agama.

“Tiada asas Mahkamah Tinggi untuk membuka tabir korporat dan membuat keputusan bahawa minda yang mengawal dalam entiti itu adalah Islam dan dengan itu (entiti itu) boleh dianggap sebagai menganut agama Islam,” katanya.

Mahkamah tidak membuat sebarang perintah mengenai kos.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan penangguhan sementara bagi menghalang pelaksanaan fatwa oleh pihak berkuasa agama negeri sementara menunggu rayuan oleh SIS ke Mahkamah Persekutuan.

Peguam SIS Malik Imtiaz Sarwar berkata permohonan penangguhan akan difailkan dalam tempoh seminggu.

Peguam Zainul Rijal Abu Bakar mewakili jawatankuasa fatwa Selangor dan Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

-EDISI9

Terkini

Lima nelayan Vietnam ditahan ceroboh perairan negara

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Bintulu menahan sebuah bot nelayan asing ketika leka melakukan aktiviti menangkap...

Lagi Artikel Berkaitan