26.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 10, 2023

Jakim teliti saranan tambah baik proses sijil halal

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bersedia meneliti kaedah terbaik yang bersesuaian bagi memastikan proses pensijilan halal Malaysia menjadi lebih efisyen dan efektif.

Ketua Pengarahnya, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, pihaknya menyambut baik hasrat dan saranan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi supaya proses pensijilan halal Malaysia ditambah baik.

Menurutnya, pihaknya juga perlu memastikan persijilan itu dapat memenuhi kehendak pasaran tempatan dan antarabangsa tanpa mengabaikan aspek pematuhan hukum dan standard yang ditetapkan.

“Jakim adalah pihak berkuasa berwibawa di bawah Akta Perihal Dagangan 2011 (APD2011) dan mendapat perkenan Majlis Raja-Raja.

“Malah, Jakim juga berada di bawah penyelarasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Setia Dr. Mohd Na’im Mokhtar,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ahmad Zahid sebelum ini dilaporkan berkata, kerajaan mahu pengeluaran persijilan halal ditambah baik selain proses kelulusannya dipercepat.

Menurutnya, perkara itu dapat dilakukan menerusi Pelan Induk Industri Halal 2030 (HIMP 2030) dan acuan baharu itu perlu dilaksanakan tanpa berkompromi tentang kualiti dan piawaian pengeluaran sijil halal.

Baca juga:   Jenama Hershey di Malaysia ada sijil halal sah - Jakim

HIMP juga diharap dapat mengatasi isu birokrasi yang melewatkan proses berkenaan tanpa menafikan peranan yang Jakim dan dan kuasa-kuasa kerajaan negeri.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Pindaan perlembagaan mudahkan daftar ahli baharu lulus

PERHIMPUNAN Agung Khas UMNO hari ini meluluskan pindaan perlembagaan parti itu berhubung hal-hal keahlian dan prosedurnya bagi memudahkan lagi...

Lagi Artikel Berkaitan