26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024

Ancaman keselamatan siber meningkat

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

Ancaman keselamatan siber di Malaysia meningkat sejak beberapa tahun ini terutama dari segi kekerapan dan keseriusan serangan.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital, Teo Nie Ching berkata, tahun lepas sahaja negara mengalami sejumlah serangan siber yang serius termasuk serangan perisian tebusan, percubaan pengintipan siber, kebocoran data dan penipuan siber.

Katanya, berdasarkan statistik Cyber ​​​​Security Malaysia (CSM), negara mencatatkan 4,741 kes ancaman siber pada tahun lalu, manakala tahun ini setakat Februari sebanyak 456 kes penipuan telah direkodkan.

“Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) menerima sejumlah 3,482 panggilan tulen yang merekodkan kerugian RM27 juta bagi Januari dan Februari tahun ini sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas pelancaran kempen keselamatan siber #BeCyberSmart dan PROTECT 360, aplikasi penyelesaian keselamatan rangkaian semua-dalam-satu hari ini.

Advertisements

Nie Ching berkata, NSRC ditubuhkan Oktober lalu sebagai pusat arahan menyelaraskan respons pantas bagi kes penipuan kewangan dalam talian, menerima lebih 4,000 panggilan setiap bulan namun tidak semua panggilan tersebut adalah tulen.

“Serangan siber boleh mendatangkan kesan yang sangat teruk kepada individu, perniagaan dan kerajaan, daripada kerugian kewangan hingga kepada pelanggaran maklumat peribadi serta gangguan perkhidmatan penting,” katanya.

Beliau berkata, Kerajaan Perpaduan memperakui pentingnya isu keselamatan siber dan jenayah siber, justeru sedang berusaha melaksanakan pelbagai inisiatif yang bertujuan melindungi rakyat dan keselamatan negara.

Menurutnya, komitmen itu dicerminkan melalui Belanjawan 2023 apabila RM10 juta diperuntukkan kepada NSRC untuk menaik taraf peralatan dan memulakan kempen kesedaran serta mempromosikan talian hotline 997. – BERNAMA

Advertisements

Terkini

PM umum peruntukan RM31.7 juta untuk rancangan Felda

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan kelulusan peruntukan sebanyak RM31.7 juta bagi melaksanakan projek ekonomi tambahan...

Lagi Artikel Berkaitan