26.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 28, 2023

Ancaman keselamatan siber meningkat

Mesti Baca

Ancaman keselamatan siber di Malaysia meningkat sejak beberapa tahun ini terutama dari segi kekerapan dan keseriusan serangan.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital, Teo Nie Ching berkata, tahun lepas sahaja negara mengalami sejumlah serangan siber yang serius termasuk serangan perisian tebusan, percubaan pengintipan siber, kebocoran data dan penipuan siber.

Katanya, berdasarkan statistik Cyber ​​​​Security Malaysia (CSM), negara mencatatkan 4,741 kes ancaman siber pada tahun lalu, manakala tahun ini setakat Februari sebanyak 456 kes penipuan telah direkodkan.

“Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) menerima sejumlah 3,482 panggilan tulen yang merekodkan kerugian RM27 juta bagi Januari dan Februari tahun ini sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas pelancaran kempen keselamatan siber #BeCyberSmart dan PROTECT 360, aplikasi penyelesaian keselamatan rangkaian semua-dalam-satu hari ini.

Nie Ching berkata, NSRC ditubuhkan Oktober lalu sebagai pusat arahan menyelaraskan respons pantas bagi kes penipuan kewangan dalam talian, menerima lebih 4,000 panggilan setiap bulan namun tidak semua panggilan tersebut adalah tulen.

Baca juga:   Menteri... ini bukan masa bulan madu, rakyat sedang menunggu

“Serangan siber boleh mendatangkan kesan yang sangat teruk kepada individu, perniagaan dan kerajaan, daripada kerugian kewangan hingga kepada pelanggaran maklumat peribadi serta gangguan perkhidmatan penting,” katanya.

Beliau berkata, Kerajaan Perpaduan memperakui pentingnya isu keselamatan siber dan jenayah siber, justeru sedang berusaha melaksanakan pelbagai inisiatif yang bertujuan melindungi rakyat dan keselamatan negara.

Menurutnya, komitmen itu dicerminkan melalui Belanjawan 2023 apabila RM10 juta diperuntukkan kepada NSRC untuk menaik taraf peralatan dan memulakan kempen kesedaran serta mempromosikan talian hotline 997. – BERNAMA

Baca juga:   Harga internet lebih murah dengan perluasan liputan 5G

Wartawan

Terkini

Bakar al-Quran: Tindakan keji, langgar kebebasan bersuara

TINDAKAN kumpulan pelampau di Denmark yang sengaja membakar pada bulan Ramadan disifatkan keji, tidak boleh diterima serta melanggar prinsip...

Lagi Artikel Berkaitan