26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 23, 2023

Malaysia kecam tindakan askar Israel bunuh 10 rakyat Palestin

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN Malaysia mengecam sekeras-kerasnya tindakan ganas askar penceroboh rejim Israel yang membunuh seramai 10 warga Palestin pada Khamis lalu.

Wisma Putra dalam satu kenyataan menegaskan, jenayah amat kejam itu membuktikan tindakan penaklukan berterusan oleh tentera negara haram tersebut ke atas penduduk Palestin.

“Komuniti antarabangsa dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) perlu bertindak segera terhadap pencerobohan terbaharu pasukan rejim Israel itu,”katanya hari ini.

Ujar Wisma Putra lagi, kekejaman tentera penceroboh itu terbukti jelas mencabuli undang-undang antarabangsa termasuk hak asasi manusia sejagat.

“Secara fakta, sikap keras Israel terus menjadi penghalang sebenar untuk penyelesaian yang komprehensif, adil, aman dan berkekalan bagi konflik dengan Palestin,” katanya.

“Malaysia mengulangi pendirian sejak sekian lama negara ini akan tetap berdiri teguh menyokong usaha kemerdekaan Palestin sebagai sebuah negara berdaulat.

Langkah itu menurut Wisma Putra adalah berdasarkan peta yang dipersetujui dengan garis sempadan pra-1967 dan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota Palestin.

Baca juga:   7 rakyat Malaysia terkandas, dibenar masuk Filipina

Terdahulu, sembilan rakyat Palestin gugur syahid ketika operasi serbuan oleh tentera Zionis di sebuah kem pelarian di Jenin manakala seorang lagi ditembak mati dekat Ramallah.

Ia sekali gus menjadi hari yang paling berdarah di wilayah Tebing Barat dan angka maut tertinggi dalam operasi khas askar Israel yang pernah direkodkan oleh pihak PBB sendiri.

Pasukan keselamatan rejim Zionis itu seperti biasa mendakwa konon mereka diserang ketika cuba menangkap anggota skuad Jihad Islam dan terpaksa mempertahankan diri.

Baca juga:   PTJ perlu mudahkan GCR penjawat awam - Ahmad Zahid

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kejar pahala, jangan siakan dengan pembaziran – Agong

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihati umat Islam agar mengejar pahala bulan Ramadan serta tidak mensia-siakan bulan...

Lagi Artikel Berkaitan