24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

PH-BN gelisah PN dapat sokongan Bumiputera – Muhyiddin

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) kini gelisah dengan sokongan 62 peratus Melayu dan Bumiputera terhadap partinya.

Beliau yang juga Presiden Bersatu mendakwa, sokongan yang ditunjukkan dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) berkenaan membuatkan PH-BN takut dengan bayang-bayang mereka sendiri.

Malah menurut beliau, tindakan BN bergabung dengan PH, sokongan kepada gabungan yang terbentuk atas pembohongan kepada pengundi ini akan lebih merosot, sepertimana yang terbukti dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Padang Serai dan PRK Tioman.

“Apa motif PH-BN hampir setiap hari melemparkan tohmahan terhadap PN dan secara berterusan melakukan witch-hunting?

“Jadi saya fikir mereka gentar menghadapi kemaraan PN dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang melibatkan enam buah negeri di Semenanjung Malaysia dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

“Kerana itu, kerajaan PH-BN akan terus melakukan pembunuhan karakter (character assasination) terhadap PN dan saya dengan melemparkan pelbagai tohmahan jahat yang tidak berasas,” katanya dalam Facebook hari ini.

Bahkan bekas Perdana Menteri itu juga tidak menolak kemungkinan tohmahan penyelewengan RM600 bilion direka supaya tindakan undang-undang terhadap parti itu dapat diambil dengan tujuan untuk melemahkan jentera pentadbiran Bersatu sehingga sukar menghadapi PRN akan datang.

“Saya harap ini tidak benar dan menyerahkan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjalankan siasatan secara telus dan adil.

“Saya yakin siasatan SPRM setakat ini akan mendapati bahawa tohmahan terdapat RM4.5 bilion dalam akaun Bersatu atau akaun saya adalah palsu. Saya tidak pernah mengambil walau satu sen pun wang yang bukan hak saya.

Muhyiddin Yassin sanggah bahawa beliau telah menyeleweng dana Pakej Rangsangan Ekonomi bernilai RM600 bilion seperti didakwa Anwar Ibrahim.

Ujar beliau, Bersatu akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada SPRM dalam menjalankan siasatan.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut menyentuh mengenai kenyataan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa Pakej Rangsangan Ekonomi bernilai RM600 billion telah diselewengkan oleh kerajaan PN semasa beliau menjadi Perdana Menteri.

Baca juga:   KKM beri kelulusan guna vaksin CoronaVac kepada remaja
Baca juga:   UMNO diharamkan jika BN tewas PRU-15 - Zahid

“Kenyataan itu jelas palsu apabila mantan Menteri Kewangan kerajaan PN, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, mengesahkan bahawa segala perbelanjaan yang melibatkan 8 Pakej Rangsangan Ekonomi diurus secara telus.

“Kemudiannya, isu RM600 bilion tidak disebut lagi. Ini kerana sebahagian besar daripada jumlah ini adalah berbentuk non-fiskal, iaitu bukan perbelanjaan dana kerajaan. Ini termasuklah moratorium bank dan pengeluaran KWSP yang tidak melibatkan wang kerajaan.

“Dana yang berbentuk fiskal, iaitu yang melibatkan wang kerajaan ialah sebanyak RM92.5 bilion. Semasa saya menjadi Perdana Menteri, jumlahnya RM83 bilion tetapi telah meningkat selepas itu.

“Kerana itulah, tohmahan yang dilemparkan kepada saya dan Bersatu kini tertumpu kepada dakwaan penyelewengan dana berjumlah RM92.5 bilion. Kononnya, saya telah mengarahkan individu tertentu untuk mengutip 3 peratus hingga 5 peratus komisen daripada keseluruhan dana ini untuk dimasukkan ke dalam akaun Bersatu.

Jadi, atas andaian itu menurut Muhyiddin, mereka memfitnah kononnya Bersatu mempunyai dana pilihanraya berjumlah RM4.5 bilion yang digunakan semasa PRU-15.

“Kerana itulah PN dikatakan berbelanja besar dan mewah semasa PRU-15 yang lalu sehingga ada pemimpin politik BN menuduh PN membeli undi untuk menang.

“Ini adalah suatu pembohongan maha dahsyat yang disandarkan kepada cerita rekaan atas rekaan. Penyelewengan dana RM92.5 bilion itu adalah satu rekaan.

“Perbelanjaan fiskal di bawah pakej-pakej rangsangan ekonomi bukan dalam bentuk projek yang boleh diselewengkan, tetapi sebahagian besarnya adalah pemberian tunai langsung kepada rakyat (direct cash transfer) seperti Bantuan Prihatin Nasional (BPN), Geran Prihatin dan Subsidi Upah. Bagaimana dana ini boleh diseleweng jika ia merupakan pemberian tunai langsung kepada rakyat?

Jelasnya lagi, kutipan komisen 3 peratus hingga 5 peratus daripada perbelanjaan fiskal ini juga adalah rekaan.

“Bagaimana saya boleh kutip komisen daripada perbelanjaan ini? Adakah 10.6 juta rakyat yang menerima BPN memberi komisen kepada saya? Adakah 2.96 juta pekerja yang menerima subsidi upah memberi komisen kepada saya? Tentu sekali tidak.

Baca juga:   Suntikan kosong tiada kaitan sindiket jual vaksin - KJ

“Jadi kalau mereka tidak memberi komisen kepada saya seperti yang didakwa, dari mana datangnya RM4.5 bilion untuk Bersatu yang kononnya diseleweng daripada dana RM92.5 bilion itu?

“Ini jelas merupakan satu cerita rekaan yang karut dan merepek. Hakikatnya, tidak ada dana RM4.5 bilion dalam akaun Bersatu atau akaun saya.

Ujarnya lagi, sebagai sebuah parti politik, Bersatu mempunyai dana hasil sumbangan pihak-pihak yang menyokong perjuangan Bersatu.

“Akaun parti Bersatu diurus secara telus di mana setiap terimaan dan perbelanjaan direkod, diaudit dan dibentangkan dalam Perhimpunan Agung Tahunan mengikut kehendak perlembagaan parti dan Akta Pertubuhan 1966.

Baca juga:   PN tolak Ahmad Maslan, pemilihan Timbalan Speaker ditangguh?

“Sumbangan untuk dana pilihan raya juga dimasukkan ke dalam akaun parti. Walaupun negara kita masih belum mempunyai undang-undang pendanaan politik, saya percaya setiap sumbangan yang diterima oleh Bersatu tidak menyalahi mana-mana undang-undang atau peraturan yang sedang berkuatkuasa.

Dalam pada itu, beliau turut menjelaskan mengenai perbelanjaan pilihan raya PN yang dikatakan mewah dengan bendera, baju dan “merchandise” yang banyak.

“Saya hendak ceritakan perkara yang sebenarnya. Sebagai langkah penjimatan, Bersatu telah mencetak bendera dan merchandise PN secara “bulk order” dua tahun lebih awal dengan kos hampir empat kali ganda lebih murah berbanding jika ia dicetak hampir dengan tarikh pilihan raya.

“Sebab itulah PN membuat keputusan untuk tidak menukar bendera dan logo yang digunakan dalam PRU-15 walaupun ada cadangan sedemikian.

“Ini kerana kita telah menyimpan stok lebih awal. Jika hendak dicetak semula, semua stok yang ada akan dibazirkan selain perlu menanggung kos yang berkali ganda lebih tinggi untuk mencetak bendera dan “merchandise” yang baharu. PN tidak ada dana untuk tujuan itu.

“Jadi, janganlah reka cerita palsu dan menabur fitnah kononnya Bersatu mempunyai dana berbilion ringgit semata-mata untuk mencemarkan imej Bersatu dan PN,” tegasnya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Atasi segera isu pelajar aliran sains makin merosot

KEMEROSOTAN pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli Parlimen...

Lagi Artikel Berkaitan