25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

KKM laksana label ubat mesra OKU

Menerusi inisiatif ini label ubat yang diberikan kepada pesakit OKU penglihatan akan mempunyai tulisan Braille bagi menjelaskan cara pengambilan atau dos.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) telah memulakan inisiatif Label Ubat Mesra Orang Kurang Upaya (OKU) Penglihatan bagi membantu golongan itu dalam urusan pengambilan ubat di fasiliti kesihatan.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, label itu diwujudkan bagi memudahkan OKU penglihatan mendapat maklumat mengenai ubat dan preskripsi secara cepat dan tepat.

“Menerusi inisiatif ini label ubat yang diberikan kepada pesakit OKU penglihatan akan mempunyai tulisan Braille bagi menjelaskan cara pengambilan atau dos seperti dua atau tiga biji sehari.

“Selain itu, label tersebut turut mempunyai indikasi yang menerangkan kegunaan ubat seperti demam, batuk atau selesema,” katanya pada majlis pelancaran inisiatif berkenaan sempena Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 di sini, hari ini.

Baca juga:   3,195 kes sembuh, 4 lagi kluster baharu hari ini

Beliau berkata, seramai 55,000 OKU penglihatan bakal menerima manfaat daripada pelaksanaan inisiatif tersebut yang akan dilaksanakan di 250 klinik kesihatan di seluruh negara.

Beliau berkata, inisiatif tersebut juga merupakan peluasan kepada Program Kenali Ubat Anda bagi menyokong Malaysian Patient Safety Goals 2.0 di bawah Medication Safety: Medication Without Harm.

Menurutnya, Malaysia merupakan antara negara terawal di rantau Asia melaksanakan inisiatif berkenaan.

“Usaha ini turut mencerminkan kesungguhan dan keprihatinan kerajaan untuk memastikan OKU penglihatan mendapat hak menerima maklumat tepat dalam urusan pengambilan ubat secara selamat.

Pelaksanaan inisiatif itu juga dapat meningkatkan imej negara di persada antarabangsa selaras dengan Konvensyen Mengenai Hak OKU dan Akta Orang Kurang Upaya 2008, katanya. – Edisi 9

Baca juga:   2,093 kes baharu, tiga kematian akibat COVID-19 semalam

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan