29.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Kebaya dicalonkan sebagai warisan budaya UNESCO

Brunei, Malaysia, Singapura dan Thailand bersetuju bekerjasama dalam pencalonan pakaian tradisional rantau ini

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MALAYSIA, Brunei, Singapura dan Thailand mencalonkan kebaya untuk disenaraikan sebagai warisan budaya Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Memetik laporan Agensi, pencalonan berbilang negara pertama membabitkan empat negara ASEAN itu memohon menyenaraikan kebaya sebagai Nilai Budaya Warisan Kemanusiaan (ICH).

Pencalonan yang akan dikemukakan pada Mac 2023 ini bakal memartabatkan kebaya yang wujud sejak permulaan abad ke-20 sebagai busana budaya dan tradisi banyak masyarakat di Asia Tenggara.

Idea pencalonan kebaya ini dicadang dan diselaraskan oleh Malaysia dan dibincangkan sebagai sebahagian siri mesyuarat kerja dalam kalangan beberapa negara pada 2022.

Brunei, Malaysia, Singapura dan Thailand bersetuju bekerjasama dalam pencalonan itu kerana kebaya mewakili dan meraikan sejarah kaya di rantau ini dan menggalakkan pemahaman silang budaya.

Baca juga:   8,166 sekolah negeri Fasa 4 beroperasi sepenuhnya

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Warisan Negara (NHB) Singapura, Chang Hwee Nee, berkata kebaya menjadi aspek utama dalam perwakilan dan paparan warisan budaya dan identiti Melayu, Peranakan dan masyarakat lain di Singapura.

“Pencalonan berbilang negara ini menggariskan kepelbagaian budaya dan akar umbi kita dengan rantau ini dan mengiktiraf pengetahuan, kemahiran artisan dan nilai sosiobudaya yang berkaitan dengan kebaya,” katanya.

Kebaya mewakili sebahagian besar warisan Melayu dan mencerminkan gabungan unik budaya di Asia Tenggara.

Masyarakat berbaju kebaya berbangga dengan gaya jahitan dan sulaman mereka sendiri, yang diturunkan daripada generasi kepada generasi.

Baca juga:   Agong zahir ucapan tahniah kepada Presiden Perancis

Reka bentuk kebaya menunjukkan gabungan budaya contohnya, motif tradisional Jawa dan corak batik seperti kawung (buah sawit), atau motif daripada budaya Melayu, Cina, India ataupun tradisi dari Eropah, sama ada bunga dan haiwan, makhluk mitos, atau kiasan elemen. 

Wartawan

Terkini

PM ucap takziah kepada keluarga mendiang Gopal Sri Ram

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Timbalan Pendakwa Raya Kanan yang juga...

Lagi Artikel Berkaitan