23.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Shafee lepas bebas tuduhan ubah wang haram RM9.5 juta

Muhammad Shafee dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di CIMB Bank Berhad, Taman Tunku, Bukit Tunku di sini pada 13 September 2013 dan 17 Februari 2014.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PEGUAM terkemuka, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dilepas dan dibebaskan daripada tuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM9.5 juta yang didakwa diterima daripada Datuk Seri Najib Tun Razak dan membuat penyata tidak betul kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil Hussin membuat keputusan itu selepas mendapati pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Muhammad Shafee terhadap semua pertuduhan yang dikemukakan.

Dalam penghakimannya, ketika memutuskan demikian, Muhammad Jamil berkata, mahkamah tidak bersetuju dengan pihak pendakwaan berhubung elemen yang perlu dibuktikan dalam kesalahan terhadap tertuduh.

“Saya dapati tiada keterangan langsung menunjukkan kesalahan predikat (kesalahan asal) yang menunjukkan dua keping cek diterima adalah hasil aktiviti haram.

“Sebaliknya saksi pendakwaan sendiri ketika disoal balas telah mengesahkan bahawa tiada aktiviti haram berlaku ketika cek diterima dan cek itu bukan hasil aktiviti haram,” kata Hakim Muhammad Jamil seperti dilaporkan Kosmo Online.

Pada 12 Mei lalu, pihak pendakwaan menutup kes selepas memanggil lapan saksi pada perbicaraan yang bermula 21 Mei 2021.

Antara saksi itu ialah Pengurus Cawangan Ambank Jalan Raja Chulan R.Uma Devi, Pengurus Cawangan CIMB Bank Bukit Tunku Rosnita Ahmad, bekas pegawai LHDN Syed Nasrul Fahmi Syed Mohamad dan Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohamad Farid Jabar.

Baca juga:   Rasuah: Ku Nan dijatuhi hukuman penjara 12 bulan, denda RM2 juta

Sepanjang prosiding, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz manakala Muhammad Shafee diwakili peguam Harvinderjit Singh, Farhan Read dan Muhammad Farhan Muhammad Shafee.

Baca juga:   Kes harian Covid-19 menurun lebih 2,000 kes

Pada 13 September 2018, Muhammad Shafee didakwa dua pertuduhan melibatkan diri dengan pengubahan wang haram iaitu dengan menerima hasil daripada aktiviti haram, masing-masing berjumlah RM4.3 juta dan RM5.2 juta melalui dua keping cek AmIslamic Bank Berhad milik Najib yang telah dimasukkan ke dalam dua akaun CIMB Bank Berhad milik tertuduh.

Muhammad Shafee dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di CIMB Bank Berhad, Taman Tunku, Bukit Tunku di sini pada 13 September 2013 dan 17 Februari 2014.

Kedua-dua pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA) yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5 juta dan penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Peguam itu juga mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan melibatkan diri secara langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil daripada akitiviti haram iaitu dengan membuat suatu penyata tidak betul yang bertentangan dengan Perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi Tahun Kewangan berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

Bagi pertuduhan itu, dia didakwa meninggalkan pendapatan yang telah diterima pada 13 September 2013 berjumlah RM4.3 juta dan pendapatan yang diterima pada 17 Februari 2014 berjumlah RM5.2 juta melalui dua keping cek AmIslamic Bank Berhad milik Najib yang dimasukkan ke dalam dua akaun CIMB Bank Berhad milik tertuduh, yang mana tertuduh dikehendaki oleh Akta Cukai Pendapatan 1967 untuk membuat penyata bagi pihak tertuduh.

Baca juga:   Budak tanpa butiran diri ditemukan di loji Kajang

Kedua-dua kesalahan itu didakwa dilakukan di Lembaga Hasil Dalam Negeri, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan Jalan Tuanku Abdul Halim, di sini pada 3 Mac 2015 dan 29 Jun 2015.

Baca juga:   Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang dilancarkan esok

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFAPUAA).

Hukuman bagi seksyen itu memperuntukkan penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan dilakukan atau RM5 juta, mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Wartawan

Terkini

Pertahan kerajaan Anwar, Asyraf Wajdi dituduh membodek

KETUA Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki dituduh 'membodek' apabila terus mempertahankan kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau...

Lagi Artikel Berkaitan